Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Mini parkovi će do kraja marta krasiti četrdesetak mesta u gradu, javljaju iz JKP „Gradsko zelenilo“. Kako navode, do kraja februara biće zasađeno 1.960 stabljika žive ograde, 3.155 šiblja, 133 sadnice drveća, a obnoviće se 2.946 kvadratnih metara travnjaka, uz sadnju još 1.500 kvadratnih metara novog busenja.

Postaviće se 298 metalnih stubića za zaštitu travnjaka i zelene površine od nesavesnih vozača, kao i 51 klupa za odmor, relaksaciju i uživanje u prirodnom ambijentu.

– Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ će za vreme prolećnih radova na održavanju i unapređenju novosadskog uličnog rastinja posebnu pažnju posvetiti formiranju zelenih kvartova – izjavio je direktor tog preduzeća Miloš Egić. – Na terenu se radici „Gradskog zelenila“ mogu videti na slobodnim površinama u mesnim zajednicama „7. jul“, „Sava Kovačević“, „Bistrica“, „Žitni trg“, „Podbara“, „Dunav“ i „Boško Buha“, a upravo su završene sadnje drveća na Detelinari, u Ulici Nadežde Petrović i u Mašinskoj srednjoj školi. Uz nove sadnice četinara, zasađeno je i 480 mladica ukrasnog šiblja. Na Novom naselju, u mesnoj zajednici Bistrica, zasađeni su šiblje i živa ograda, u ulicama Todora Toze Jovanovića, Dušana Danilovića, Stanoja Stanojevića, na bulevarima Slobodana Jovanovića i Jovana Dučića. Pored ozelenjavanja kvarstovskih površina, radnici postavljaju staze od opeke.

Kako kaže, preko javnog konkursa koji se realizovao u okviru akcije „Zeleni kvart za zeleni Novi Sad“, građani su prošle godine predlagali prostore u gradu koji se mogu pretvoriti u svojevrsne mini parkove. Jesenas su, zatim, odabrane površine za tu namenu. Sadašnje aktivnosti su, kaže, nastavak akcije iz 2012. godine, pokrenute na ideju gradonačelnika Miloša Vučevića. Od tada je uređeno više desetina malih, kvartovskih parkova.

– Male urbane celine, odnosno „yepni parkovi“, osim važne ekološke celine, predstavljaju i dragocene primere građanskog aktivizma i odlične saradnje gradskih institucija i preduzeća sa građanima – kaže Egić. – Poslednjih desetak godina, ozelenjeno je mnogo mesta u raznim kvartovima, a sada tome pristupamo uz učešće građana, nakon nove inicijative gradonačelnika Miloša Vučevića. 

Ovogodišnju akciju  „Zeleni kvart za zeleni Novi Sad“ finasira Grad, preko Gradske uprave za životnu sredinu, navode iz „Gradskog zelenila“, dodajući da se nastavak saradnje sa građanima nastavlja jer oni najbolje poznaju svoje kvartove. Zato će Novosađani i ubuduće predlagati svoje ideje jer se i sada, na osnovu njihovih predloga, radi na ozelenjavanju više od 40 gradskih površina.

Dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments