Foto:: SplashNews.com/ Entertainment Daily

Britanski kralj Čarls III je nasledio imovinu koja je povećala njegovo bogatstvo na skoro dve milijarde funti prema opsežnim istraživanjima i analizama britanskog lista “Gardijan”.

Kraljevo bogatstvo uključuje automobile, nakit, imovinu, investicije, konje, retke marke, umetnička dela i nasleđena imanja. Monarhovo lično bogatstvo je u velikoj meri skriveno od javnosti i ne može da se utvrdi celokupna vrednost njegove imovine, navodi list. U istraživanju je posebno istaknuto da porodica Vindzor ne plaća porez na nasledstvo, što je verovatno omogućilo kralju Čarlsu da dobije majčino bogatstvo, a da ne pruži bilo kakav doprinos javnoj kasi. “Iako ne komentarišemo privatne finansije, vaše brojke su veoma kreativna mešavina spekulacija, pretpostavki i netačnosti”, rekao je portparol britanskog kralja.

“Gardijan” je identifikovao 23 vozila u Bakingemskoj palati i Sandringemu, kraljevom privatnom imanju u Norfolku uz opasku da je teško utvrditi koja od njih su u javnoj, a koja u privatnoj svojini. Kralj Čarls nema nedostatak palata, dvoraca i rezidencija u kojima može uživati, ali većina njih tehnički nije njegova. Bakingemska palata i Kensingtonska palata su, na primer, nisu u njegovom vlasništvu, već mu pripadaju po pravu krune.

Kralj Čarls je od svoje majke nasledio dva seoska imanja koja su među njegovom najvrednijom imovinom. Prvi je Balmoral, koji je kupio suprug kraljice Viktorije Albert 1852. u škotskom gorju. On je služio kao porodično utočište Vindzorovima više od 150 godina, porodica je bila tu nakon iznenadne smrti Dajane, princeze od Velsa 1997. godine, a to je bilo i mesto gde je kraljica Elizabeta preminula, posle kratke bolesti, u septembru prošle godine. Imanje obuhvata ne samo zamak Balmoral, već i 21.725 hektara zemlje, uključujući obližnju močvaru tetrebova. Imajući u vidu potencijal za šumarstvo, poljoprivredu, odstrel tetrebova, lov na jelene i proizvodnju obnovljive energije, imanje je, uz pomoć stručnjaka, procenjeno na 80 miliona funti. Još vrednije je prostrano imanje Sandringem u Norfolku, koje je Viktorija kupila 1862. za svog sina.

Foto: ABC News

U to vreme opisivan kao “veoma ružan” i okružen sa “6.000 hektara peska”, a decenijama je bio samo trošak. To se promenilo kada je kraljev otac, princ Filip, krenuo u nemilosrdno smanjenje troškova. Porodica je od tada uložila velike napore da “izvuče” novac od imanja. Pored samog imanja, koje turisti mogu da posete za 23 funte, Sandringem ima stotine nekretnina za iznajmljivanje, 6.400 hektara poljoprivrednog zemljišta i komercijalne zakupce. Uz pomoć stručnjaka list je procenio Sandringem na 250 miliona funti. Kralj Čarls je od majke nasledio i oko 70 rasnih rasa u različitim fazama trkačke i uzgojne karijere, od kojih se neki čuvaju u Kraljevskoj ergeli u Sandringemu. Njihova ukupna procenjena vrednost je najmanje 27 miliona funti. Kraljevska filatelistička kolekcija smatra se najboljom kolekcijom maraka na svetu i sadrži stotine hiljada maraka, od kojih je neke uzeo Čarlsov pradeda, Džordž V, iz Britanske pošte i kolonija.

Na osnovu procene četiri stručnjaka koje je list konsultovao vredi najmanje 100 miliona funti. Pored konja i maraka, tu su i brojna skupocena umetnička dela koja je porodica dobila na inostranim putovanjima koja se nalaze u njihovim privatnim kolekcijama. Među njima su komadi Marka Šagala i Salvadora Dalija koji su poklonjeni princu Filipu. “Gardijan” je zatražio pomoć tri procenitelja umetnosti da procene 60 najznačajnijih dela na listi od skoro 400 komada koji su bili izloženi u “privatnim” ili “ličnim” kraljevskim kolekcijama. Ukupna vrednost je 24 miliona funti. Kada je u pitanju privatna kolekcija dragulja i nakita Vindzora, kraljica Marija, baka Elizabete II, bila je opčinjena nakitom i stekla je najveći deo onoga što sada čini privatnu kolekciju kraljevske porodice. Kolekcija se procenjuje na 533 miliona funti. Porodica Vindzor ima i prihode od investicija, kao i od poseda koje je nasledila.

gardijan/tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments