Foto: EPK

Jedinstvena umetnička proslava u Evropi, Doček, otvoriće godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu uz program koji će prvi put biti viđen na ovim prostorima. 

Više od 400 umetnika iz Srbije i čitave Evrope, staviće fokus na spoj umetnosti i nauke, čuvajući i promovišući nasleđe velikih imena srpske nauke i umetnosti, koja su dosegnula evropske i svetske okvire – Nikolu Teslu, Milevu Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića, Dragišu Brašovana i Ljubomira Micića.

Foto: EPK

Doček 2022 – Novosađani osvetljuju svoj grad 31. decembra  

Novosađani će 31. decembra simbolično osvetliti svoj grad i to programom inspirisanim likom i delom velikog naučnika koji je osvetlio ceo svet – Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada. U 20:22 časa, kod mosta Duga, biće premijerno izveden deo predstave „Tesla, izumetnik” u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika, formirajući povorku preko mosta Duga i tako spajajući dve obale Dunava sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti otvorena multimedijalna Teslina svetlosna galerija.

Nesvakidašnja prilika za Novosađane i njihove goste da barokni dragulj, Podgrađe, vide u novom ruhu uz retko viđene svetlosne instalacije i spoj različitih umetnika koji priređuju autentičan audio-vizuelni doživljaj. Neki od najznačajnijih umetnika iz oblasti svetlosnih umetničkih instalacija i perfomansa predstaviće se u okviru Tesline svetlosne galerije, a među njima su dr Alberto Novelo iz Italije, Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, Petko Tančev iz Bugarske, dr Milica Stojšić sa studentima scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Staša Kukić. U saradnji sa njima su brojni muzičari, čiji će nastupi baš zbog svetlosnih instalacija biti poseban doživljaj i iskustvo za publiku, a među njima su tajanstveni elektro pop duo Nipplepeople, potom u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom stiže i austrijski trio Elektro Guzzi koji na inovativan način pristupa izvođenju tehno muzike uživo, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, svestrani muzičar Đorđe Miljenović, kao i novosadski di-džej sastav Noise Destruction, koji je skoro tri decenije na sceni i brojni drugi. Program u okviru Tesline svetlosne galerije biće završen 1. januara, uz svetski poznat austrijski elektro duo Kruder & Dorfmajster, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, i beogradski sastav Minilinija.

Ceo program 31. decembra je besplatan, a tačne lokacije i satnicu možete pronaći na zvaničnom sajtu docekns.rs

Doček 7530 – Kad Novi Sad dosegne Zenit  

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, proslava „Zeniteum :: 2022″, slovenačkog avangradnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar u 20:22 časa, slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Postavka svečanog otvaranja je ambiciozan arhitektonsko-multimedijalni poduhvat koji u Srbiji do sada nije rađen, a samo otvaranje biće održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, arhitektonskog bisera Novog Sada, dela Dragiše Brašovana. Velikanom svetske nauke i njegovim delom, Milutinom Milankovićem baviće se i izložba „Vreme i vaseljena” umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, koja će biti otvorena 13. januara, u Studiju M, zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, sa fokusom na međusobni odnos čoveka, vremena i nauke.

Tradicija Dočeka, koji je u prethodne četiri godine svakog 13. januara otvarao vrata najrazličitijih prostora u gradu i zarad kulture im dao potpuno novi izgled, nastaviće se i 2022. godine i to ponovo na više od 40 lokacija. Stoga će u Gradskoj kući nastupiti autrijski klarinetista i jedan od najboljih na svetu, Andreas Ottensamer, dok će dobitnicu Zlatnog globusa i kraljicu fada Carminho ugostiti najstariji srpski teatar – Srpsko narodno pozorište. Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava, Morcheeba, nastupiće u najstarijem lutkarskom pozorištu u Srbiji – Pozorištu mladih, a u Novosadsko pozorište interesantnu kombinaciju džez i elektro zvuka donosi jedan od najpoznatijih finskih muzičara Jimi Tenor, dok je prva Gradska koncertna dvorana rezervisana za čuveni francuski cover bend Nouvelle Vague. Crkva imena Marijinog, poznatija kao Katedrala, otvoriće svoja vrata za autentičan glas američke pevačice Chrysta Bell, poznate i po saradnji sa čuvenim rediteljem Dejvidom Linčom, dok će u Reformatorskoj crkvi nastupiti jedan od najpopularnijih regionalnih umetnika, hrvatski muzičar Damir Urban. Još jedno veliko regionalno ime i muzička ikona, Josipa Lisac, nastupiće u Sinagogi, dok će hrvatski džez pijanista i kompozitor Matija Dedić svirati u Kulturnoj stanici Eđšeg. Prostor SKCNS Fabrika, u Kreativnom distriktu, rezervisan je za britanski broj jedan drum ‘n’ bass zvuka, Rudimental DJ, dok će originalna muzičarka koja svojim tekstovima ruši tabue, Bojana Vunturišević, nastupiti u Kulturnoj stanici Svilara. Doček 7530 donosi i autentični zvuk balkanske muzike, u izvođenju Bilje Kristić i Bistrik Orkestra, u NIS sali, kao i brojna druga imena, na nesvakidašnjim lokacijama.

Josipa Lisac nastupiće u Sinagogi 13. januara; foto: Promo

Program u okviru Dočeka 7530 počinje već 12. januara, kada će lokalni bendovi zapravo biti u ulozi domaćina i svojim nastupima na nekoliko lokacija u gradu, u saradnji sa Inbox udruženjem koje organizuje Ulične svirače, napraviti svojevrsnu uvertiru u 13. januar i svečano otvaranje. Program se nastavlja 14. i 15. januara u okviru autentičnog programa Slave, i to u mreži kulturnih stanica, gde će biti predstavljena izložba fotografija Pavela Surovog, zatim brojne rukotvorine i gastro kultura, kao i dečiji program.

Tokom programa u okviru Dočeka poštovaće se sve epidemiološke mere, zbog kojih će broj mesta za koncerte u zatvorenim prostorima 13. januara biti vrlo ograničen. Uskoro počinje prodaja ulaznica, a informacije o tome pratite redovno na sajtu docekns.rs

nsuzivo.rs

15 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vesna
09/12/2021 15:33

Za svakog po nesto. Ja biram Jisipu lisac. Genijalno!

Danijela
17/12/2021 18:34
Reply to  Vesna

Kad je tačno Josipa i gde i kako do karata?

Panter
09/12/2021 18:14

Kakva Josipa Lisac,zar nemamo naših umetnika?Jedan Zvonko Bogdan sigurno više prija ušima.

Novosadjanin
11/12/2021 18:45
Reply to  Panter

Pa ne prija bas, svake godi’e slusamo Zvonka.
Ne Mozes porediti Josipu i Zvonka to su dve razlicite umetnosti.

Dušan
18/12/2021 21:05
Reply to  Novosadjanin

A kad je zvonko??

Danijela
17/12/2021 18:33
Reply to  Panter

Ja baš volim muziku, ….tu ne bira razum, nego srce

Jovan
11/12/2021 12:55

Daj narodu hleba i igara da ne misle na vlast

ljiljana
13/12/2021 07:14

Bas nam treba Josipa-

ljiljana
13/12/2021 07:18

Zar Josipa nije u penziji?
Mnogo bolje i jeftinije bi bilo da nam pevaju nasi mladi pevaci.Zasluzili su bar jednu sansu.
Doticna gospodja je otpevala svoje.

Jana
13/12/2021 12:59
Reply to  ljiljana

Izvinite Ljiljana, ali Josipa jos nije sve otpevala.
Mladi pevaci, sem nekoliko izuzetaka, su katastrofa, ali to je moje misljenje.
Tesko je svima ugoditi…

Janko
28/12/2021 12:10
Reply to  ljiljana

Poštovana Ljiljana, Josipa je neprolazna. Ako niste slušali njen koncert uživo, zaista ste propustili nezaboravan doživljaj. Ona nije samo odlična pevačica već je i sjajan zabavljač. Veoma duhovita osoba. Preporučujem Vam da odete da je poslušate uživo i garantujem da ćete promeniti mišljenje.

Jasna
13/12/2021 22:40

Mogli ste pozvati i Tompsona,da otpeva gradonačelniku.

Danijela
17/12/2021 18:32

Na kraju…kad Josipa nastupa, u Sinagogi? I kako do karata?

Ana
18/12/2021 22:27

Bravo. Sve najbolje i najlepse u Novoj 2022godini vam zelim

Ljiljana
22/12/2021 18:16

Katastrofa! Porazno da peva Josipa Lisac!! Da li će pozivati na bombardovanje Novog Sada kao što je pozivala na bombardovanje Beograda! Strašno, ponižavajuće.. Zašto Ceca ne peva u Zagrebu? Još Tompson fali…