Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Prva nacionaonalna konferencija o porodici, u organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, održana je u ponedeljak u Palati Srbije. Novi Sad zauzeo je posebno mesto na konferenciji po pitanju mera za unapređenje pronatalitetne politike. 

Foto: Screenshot Instagram

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici državnog vrha, a Novi Sad predstavljala je Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

-Predstavila nam se žena iz Zemuna, Tanja Grbić, udovica sa predivnih šestoro dece. Na konferenciji je bio i zamenik mađarskog ministra za demografiju, koji je sa prisutnima podelio kako je ta država rešila pitanje pronataliteta. Na drugom delu konferencije, koji je bio zamišljen kao panel diskusija, imala sam i ja reč u vezi sa besplatnim vrtićima u Novom Sadu, kao i o odlukama koje smo podržali kroz pronatalitetnu politiku Vlade- istakla je Vučinić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Naša sagovornica dodala je i da je Srpska Atina dobila pohvalu od premijerke Ane Brnabić, za sve mere koje su donošene- od besplatnih vrtića i udžbenika za đake prvake.

-Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, najavila je konkurs za igrališta, a biće oformljena komisija. Učešće će moći da zauzmu svi- navela je članica veća za obrazovanje.

Besplatni vrtići za sve mališane i ove godine

Grad Novi Sad od 1. januara 2020. godine obezbeđuje sredstva za potpuno besplatan boravak za više od 17.360 dece u vrtićima PU „Radosno detinjstvo“, a za ovu namenu u gradskom budžetu se planira 750 miliona dinara svake godine. Takođe, Grad subvencioniše boravak 3700 dece u privatnim vrtićima sa 370 miliona dinara.

Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Prvaci 1. septembra dobijaju besplatne udžbenike

Ne inicijativu nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, od 2019. godine svi učenici prvog razreda osnovnih škola na teritoriji grada dobijaju besplatne udžbenike. Iz budžeta Grada predviđeno je nešto više od 30 miliona dinara.

I peti pokušaj vantelesne oplodnje besplatan

Grad Novi Sad sprovodi i odgovornu pronatalitetnu politiku i tako što obezbeđuje novac za peti pokušaj vantelesne oplednje za žene do 42 godine starosti, odnosno za žene starije od 42 godine i koje nisu navršile 45 godina života. Novac za naknadu troškova iznosi do 320.000 dinara za svaku korisnicu pojedinačno.

Foto: Pond5

Za trojke 200.000 dinara

Za svako dete koje se rodi na teritoriji Novog Sada Grad obezbeđuje roditeljima novčanu pomoć u visini od 50.000 dinara, dok je visina novčane pomoći za rođenje trojki 200.000 dinara. Roditelji svih beba rođenih 1. januara dobijaju 200.000 dinara, dok prvorođenu bebu 1. januara očekuje novogodišnja čestitka na iznos od 300.000 dinara. Povodom Dana Grada uvedena je impresivna praksa da roditeljima čije se dete rodi tog dana poklon čestitka od Grada bude u visini od 300.000 dinara.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments