Foto: superjoden.nl

U vojvođansku prestonicu počeli su da pristižu nemački i austrijski kruzeri na Dunav. Na svom evropskom proputovanju turisti drugih država upoznaće se sa našom bogatom kulturom, istorijom koja očarava i opuštenijim i mirnijim stilom života Novog Sada. Bilo da dolazite novom, rekonstruisanom železnicom za pola sata ili ste se odlučili za dolazak kolima, ovo su mesta koja su obavezna za posetiti

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Petrovaradinska tvrđava

Nakon što kroče na Kej, turisti, strani i domaći, imaće divan pogled na sremsku stranu i Petrovaradinsku tvrđavu. Za staru damu sa najčudnijim satom na svetu bilo je potrebno čak 88 godina da se izgradi. Spada u jednu od najvećih i najočuvanijih tvrđava u Evropi.

Na Tvrđavi možete posetiti Muzej i Arhiv Novog Sada, biser tvrđave Atelje 61, koji se bavi izradom tapiserija u ovom delu Evrope i baštini 310 “slika na vuni”, Akademija umetnosti, Novosadska astronomska opservatorija sa planetarijumom.

Foto: Marina Lopičić

Dunavski Kej 

Kej se proteže u dužini od 5 kilometara. Na početku šetališta nalaze se spomenik Uzeira Hadžibejlija, azerskog kompozitora i čoveka koji je napisao Azerbejdžansku himnu. Samo 800 metara dalje nalazi se spomenik Žrtvama racije, delo vajara Jovana Soldatovića, u znak sećanja na „januarsku raciju“ 1942. godine.

Kod mladih Dunavski kej je popularan kao mesto okupljanja tokom večernjih časova, a i kao lokacija sa koje je predivan pogled reku i tvrđavu.

Pored ova dva spomenika kej krase i dva murala. Mural tigra „štiti“ ugao ulice Kozačinskog i Keja, dok mural Anđela gleda ka Dunavu, a nalazi se na uglu Beogradskog keja i trga Neznanog junaka.

Foto: NSEPK / Jelena Ivanović

Dunavski park

Najlepši novosadski park sa preko 250 biljnih vrsta nalazi se u samom centru grada, a prostire se na 33.695 kvadratnih metara. Uređenje je započeto 1895. godine na velikoj livadi gde su se do tada održavali veliki godišnji vašari.

U parku se nalazi i spomenik Đure Jakšića, figura Prepodobnog Sergija Radonješkog, bista Branka Radičevića, a 1992. godine postavljena je i bista Miroslava Antića..

U centralnom delu parka nalazi se jezero sa malim ostrvom u sredini. Dunavski park krase mnogobrojne i retke vrste drveća: lešnika, platana, breza, srebrne lipe, divljeg kestena, jablana, jela, čempresa, tuja, bora.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dunavska ulica

U najstarijem delu grada, kroz Dunavsku ulicu, prostiru se znamenitosti kao što su Gradska biblioteka, Muzej Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Grada Novog Sada. U toj ulici se nalazi i najstarija novosadska dvospratnica, u čijim se zidovima nalazi staro topovsko đule, koja datira iz 19. veka, kada je teška artiljerija gađala Novi Sad sa Petrovaradinske tvrđave.

Foto: djinas.rs

Trg slobode

Trg Slobode, srce Novog Sada i centar svih najvažnijih dešavanja, kroz istoriju je često menjao svoj izgled i nazive, ali je uvek predstavljao najlepšu ambijentalnu celinu grada. Spomenik Svetozaru Miletiću (1826-1901), čuvenom srpskom političaru i nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada, radio je Ivan Meštrović, a prvi put je postavljen 1939. godine. “Hajde da se nađemo kod Miletića” je beogradsko “Nađemo se kod konja!”. Miletić štiti Gradsku kuću, izgrađenu 1895. godine. U centru je i čuvena Crkva Imena Marijinog, koju mnogi posetioci zovu katedralom, iako ona to nije. Jedina katedrala u Srbiji nalazi se u Subotici.

Foto: RTV /Aleksandar Galić

Sinagoga

Novosadska sinagoga je jedna od četiri sinagoge koje su ostale u Srbiji, a građena je u periodu između 1906. i 1909. godine.

Na ulazu u sinagogu stoji natpis: “Neka ova kuća bude dom molitva za sve narode”.

Poseta novosadskoj sinagogi je besplatna. Posetioce oduševi njena unutrašnjost, a pored namene hrama vrlo često se koristi i kao koncertna dvorana, i ugostila je kroz decenije velike svetske i domaće umetnike. Zbog neverovatne akustike i monumentalne unutrašnjosti ona je izuzetno popularno mesto za održavanje koncerata.

Foto: Fejsbuk “Novosadska Sinagoga”

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments