Foto: Shutterstock

Novi Sad je još uvek jedno od najpoželjnijih mesta za život u Srbiji, sudeći po potražnji koja neprestano raste za nekretnine u „Srpskoj Atini“.

U martu 2023. godine, cene kvadrata su u Srbiji porasle u proseku za 2.25% u odnosu na prošli mesec.

Cena je najviše skočila u Beogradu (+3,30%) gde prosečna cena kvadrata iznosi 2.409 €, zatim u Novom Sadu (+1,98%) 2.340 €, Kragujevcu (+1,97%) 1.126 €.

Od većih gradova u Nišu je došlo do blagog pada (-0,02%) gde je prosečna cena kvadrata iznosila 1.441 €.

Kada se gleda promena cena nekretnina na godišnjem nivou, na gotovo svim lokacijama je cena nekretnina skočila za preko +20%, ustanovio je analitički portal Moja nekretnina.

U Novom Sadu je u proteklih godinu dana cena kvadrata skočila za +40,70%.

Foto: Gradske info

Što se cene izdavanja stanova tiče, ona po kvadratu iznosi 10,04€, što je 44% više nego prošle godine u ovo vreme, ali 0,2% manje u odnosu na prošli mesec.

Prosečna cena kvadrata starogradnje i novogradnje u prodaji se razlikuju samo 50 evra u korist novih objekata.

Prema sobnosti stana, najskuplji (po kvadratu) su jednosobni stanovi čija cena na oglasima u proseku iznosi 2.488,19 €, jeftiniji su dvosobni sa cenom od 2.400€ po kvadratu, dok su najjeftiniji trosobni i četvorosobni čiji kvadrat košta oko 2.220€.

U kom delu Novog Sada je cena kvadrata najjeftinija?

Što se kvartova tiče, osim u centru, neki od najskupljih stanova nalaze se na Grbavici gde se prosečna cena kvadrata u ponudi kreće oko 2.657 evra, a oni najskuplji nalaze se na Bulevaru oslobođenja gde prosčena cena premašuje 3.100 evra, govore podaci iz marta meseca.

Na Limanu 2, gde je uglavnom starogradnja, u odnosu na prošli mesec cena je spala skoro 3% na 2.493 evra po kvadratu, dok je na Novom naselju cena kvadrata 2.080 evra po kvadratu.

Na Satelitu cena kvadrata u proseku iznosi 1.943 evra, a sve popularnija lokacija je i Mišeluk, gde je prosečna cena kvadrata 2.010 evra, uz činjenicu da je u pitanju uglavnom novogradnja.

Nešto jeftinije lokacije su Klisa, Slana bara, Veternik i Adice, gde se cene kreću ispod 1.700e po kvadratu, uz napomenu da u tim kvartovima, osim stanova, ima i dosta kuća. Ubedljivo najjeftinija cena kvadrata je u Šangaju, manje od 700 evra.

Foto: Gradske info

Kada će cene nekretnina u Novom Sadu početi da padaju?

Na nivou Srbije i većih gradova, u šta spada i Novi Sad, može se očekivati blagi porast ili stagnacija, navode iz specijalizovanog portala Moja nekretnina. Teško je prognozirati kada će cene nekretnina pasti. Usled visoke inflacije kao i porasta cene građevinskog materijala procene su da cene nekretnina neće značajno pasti do 2024. godine.

Potrebno je još jednom napomenuti da su u pitanju prosečne cene kvadrata u ponudi, što ne znači da su stanovi kupljeni ili iznajmljeni upravo po tim cenama.

gradskeinfo

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Potenciometar Pero
14/04/2023 20:41

Ne znam gde žive urednici, ali ima stanova i preko 4000e i to u starijim zgradama po keju.