Foto: Pixabay

Zaštitnik građana Zoran Pašalić dodelio je danas godišnje nagrade gradovima i opštinama koje su najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti.

Nagradu za sveobuhvatno i kontinuirano delovanje gradskih uprava na razvoju svih oblika pristupačnosti i socijalnog uključivanja osoba sa invaliditetom dobio je grad Novi Sad, a nagrade za doprinos unapređenju pristupačnosti javnih objekata dobila su opštine Babušnica i Bela Palanka.

Priznanje za razvoj partnerstva javnog i civilnog sektora u kreiranju pristupačnog okruženja i dostupnosti usluga dobio je grad Šabac, a pohvalu za zalaganje za unapređen pristup uslugama gradske uprave dobio je grad Niš.

Pašalić je istakao da se priče o osobama sa invaliditetom u javnosti pojave uglavnom u slučaju tragedije, da su uglavnom “u sivoj zoni” i da o njima vode računa samo njihovi najbliži.

Pašalić je ocenio da zaslužuje pažnju kada lokalne vlasti žele da pomognu i da se zbog toga već šestu godinu dodeljuju ove nagrade.

On je ukazao da se, kada se govori o pristupačnosti, uglavnom misli na pristupačnost institucijama, da se retko razmišlja o tome koliko je osobama sa invaliditetom teško da dopru do ustanova kulture, pozorišta i bioskopa i da im to treba omogućiti jer im to živote čini dostojanstvenijim.

Na javni poziv za dodelu nagrada zaštitnika građana javilo se 10 jedinica lokalnih samouprava.

FoNet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments