Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Preuređivanje hotela za potrebe IT sektora, renoviranje zgrada Radničkog i “Novkabela” praksa su novih kompanija koje ulažu milione u nekadašnje novosadske objekte koji su im potrebni za kancelarije u koje treba da smeste na hiljade zaposlenih.

Zgradu Radničkog univerziteta je krajem 2020. godine na javnoj licitaciji kupila kompanija “Vega IT”. U martu prošle godine predstavljeno je idejno rešenje za izgled takozvanog “Plavog nebodera”, a o tome je ranije govorio suosnivač kompanije “Vega IT” Vladan Ostojić, piše Dnevnik.

Ostojić je tada rekao da se raduje što je rekonstrukcija zgrade započeta u skladu sa kreiranim planovima i što će nekadašnji simbol Novog Sada dobiti novi sjaj. Nov poslovni prostor na 13 spratova sadrži 6.500 kvadratnih metara.

– Čak 21 godinu je objekat Radničkog univerziteta bio simbol za propadanje grada i za stradanje, a ovo je momenat kada Novi Sad ulazi u novu eru svog razvoja i potvrda da se četvrta industrijska revolucija dešava i u našem gradu. Ova poslovna zgrada je svojevrsna moderna fabrika, u kojoj će raditi oko 550 ljudi. To je nešto što je neophodno svakom gradu koji želi da zadrži konkurentnost i da se razvija – ocenio je nakon vesti o kupovini Radničkog univerziteta gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

On je izrazio zadovoljstvo, sreću i zahvalnost “Vega IT” na ovom hrabrom poslovnom potezu i na njihovoj odlučnosti da nastave da investiraju u našem gradu.

– Oni su mogli da se opredele za bilo koji grad u zemlji ili svetu, ali odlučili su se da ovde, u Novom Sadu, investiraju preko 12 miliona evra za kupovinu i rekonstrukciju objekta, što je impozantna cifra. Ipak, nešto što nadilazi pitanje ekonomije, jeste pitanje simbolike koja je od opštedruštvenog i gradskog značaja – zaključio je Vučević.

Hotel “Master” poslužio je beogradskoj kompaniji HTEC grupa da smesti svoj tim. Zgrada je preuređena i, kako kažu, zadovoljava njihove potrebe.

– Bio nam je izazov da pronađemo prostor koji je u centru grada i da ima dovoljnu kvadraturu za naš tim. Istraživali smo veće objekte i otkrili da je ovaj objekat bio zatvoren od početka korone. Hotelska industrija je ozbiljno pogođena globalnom pandemijom i u više gradova smo videli da postoje hoteli u centru grada koji su potpuno zatvoreni i nisu uspeli da ponovo pokrenu svoje poslovanje. Ušli smo u razgovore sa vlasnicima tih objekata u smislu da pomognemo jedni drugima. Na obostrano zadovoljstvo smo pronašli odličan prostor. Iza nas je ozbiljan građevinsko-arhitektonski projekat koji je trajao devet meseci ali smo na kraju dobili odličan prostor za naš tim. I u Skoplju smo, takođe, otvorili kancelarije u hotelu – kaže Katarina Urošević, direktor korporativnih komunikacija u HTEC grupi.

Foto: Pexels

Kako je ranije saopštila kompanija “Šnajder elektrik”, hala nekadašnjeg “Novkabela” biće rekonstruisana i pretvorena u moderan poslovni centar, koji će ispunjavati najviše ekološke i energetske zahteve i imaće status CO2 neutralne zgrade. Kako su objasnili, kroz taj projekat industrijska zona nekadašnjeg giganta ponovo će dobiti status centra razvoja novih tehnologija. Iz “Šnajdera” su ranije najavili da, osim što će zadovoljiti potrebe zaposlenih, objekat će, nakon renoviranja, biti jedan od najsavremenije opremljenih u našoj zemlji, s najmodernijim tehničkim sistemima i komponentama iz proizvodnog programa te kompanije za upravljanje zgradama.

Agenti za nekretnine sa kojim smo razgovarali pojasnili su da u poslednjih nekoliko godina nije retkost da IT stručnjaci, koji ujedno i najčešće kupuju nekretnina u Novom Sadu, to rade kako bi u njima i obavljali posao. Jedan stan im služi za poslovanje, a u drugom žive.

Fali IT kadar

U Srbiji, po zvaničnim podacima, posluje oko 2.500 IT kompanija, od kojih je u Novom Sadu njih oko 400. U Srbiji u IT sektoru, ne računajući stručnjake koji rade u javnom sektoru, bankarstvu, osiguranju… radi oko 40.000 ljudi, od kojih u Novom Sadu oko 10.000, a zarade su znatno iznad republičkog proseka. Ipak, ovaj sektor se suočava s hroničnim nedostatkom stručnog kadra i to nije problem koji postoji samo u Srbiji nego i u većini drugih zemalja. Nedostaju uskostručni IT kadrovi, ali i oni s takozvanim “mekim” poslovnim veštinama. Zato ne treba da čudi što je tolika potreba IT sektora za novim kancelarijama.

dnevnik.rs/blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments