Foto: SHUTTERSTOCK / RINGIER
– Lokalni turizam, od januara do avgusta ove godine, prevazišao je i čuvenu 2019. godinu. Opstao je održao se u celoj Srbiji i Vojvodini, delom i zahvaljujući merama, a naočigled svih nas je nadmašio period pre pandemije virusa korona – poručio je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za turizam i privredu.

Dr Ivanišević kaže za “Blic” da je u julu 2022 godine u Vojvodini je boravilo više od 71.000 turista, što je za 28,7 odsto više u odnosu na jul prethodne godine.

– Broj domaćih gostiju je konstantan, dok je broj noćenja stranih turista za 71 odsto veći nego u julu 2021. godine. Od januara do jula u Vojvodini je, boravilo ukupno 376.987 turista, što je za 69,9% više u odnosu na isti period prethodne godine. Dolazak domaćih turista je u porastu za 30,9 odsto u odnosu na lani i 176.820 stranih turista, što je za skoro 157 odsto više nego pre godinu dana – kaže dr Nenad Ivanišević.

Foto: TONS/ Aleksandar Milutinovic

Broj noćenja u Vojvodini od januara do jula 2022. godine je 1.047.866, ili 34,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od toga 538.015 noćenja ostvarili su domaći turisti, 11 odsto više, dok su strani turisti ostvarili 509.851 noćenja odnosno 73,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Po broju dolazaka turista, u periodu januar-jul, prednjači Novi Sad, koji beleži rast od čak 89,7 odsto, a po broju noćenja rast od 24,3 odsto.

Najposećenije banje u Vojvodini u prvoj polovini godine su Vrdnik koja ima rast poseta od 35 odsto i noćenja od 21,5 odsto i Palić sa porastom poseta od 44 odsto i noćenja od 64 odsto.

– U Vojvodini je i dalje na prvom mestu po broju poseta i interesovanju Novi Sad, Fruška gora i posebno Vrdnik, potom Subotica koja je na petom mestu u zemlji, što je velik rezultat u poslednjih nekoliko godina – kaže dr Ivanišević i dodaje da je u jesenjem periodu osetan porast sajamskih i drugih manifestacija, a posebno u Vojvodini.

– Svaka lokalna samouprava ima više od dve manifestacije u godini, dok neke imaju i više desetina. Zbog toga se u Vojvodini održava više od 1.800 manifestacija godišnje, koje tradicijom, nasleđem i inovativnošću obogaćuju šaroliku, bogatu i interesantnu ponudu, a sve to čini bogatstvo različitosti Vojvodine – kaže dr Nenad Ivanišević.

Tokom i nakon najrizičnijih perioda pandemije, domaći turisti su uticali na porast poseta i noćenja i pojedine destinacije koje nisu bile na individualnim mapama sada imaju svoje mesto, a to su Krupanjsko vrelo, Ružičasto jezero u Pačiru, manastiri, dvorci, čarde, salaši, tvrđave i druge znamenitosti, stara gradska jezgr, nacionalni parkovi i rezervati prirode poput Fruške gore, Tare, Đerdapa, Gornjeg Podunavlja.

– Pored Palićkog, Borskog i Srebrnog jezera, veliku pažnju su privukla i Zlatarsko, Bovansko i Zavojsko jezero i mnogobrojne banje i ostali smeštaji na geotermalnim izvorima, poput banje Kanjiža i Rusande, a od nedavno i Ada. U žiži interesovanja su Novi Sad, Subotica, Sombor ali i drugi gradovi, Fruška gora sa verskim objektima i jezerima, posebno Vrdnik. Osetna je ekspanzija seoskog turizma, jer se upravo u selima može pronaći zdrava, organska hrana, često netaknuta priroda, mir i privatnost, uz direktan kontakt sa meštanima. Rame uz rame sa selima su i etno-sela i etno-kompleksi poput Drvengrada, Moravskih konaka, Sunčane reke, Tiganjice, Zasavice, etno-sela u Vrdniku, sve do etno-kuća u Maradiku, Čereviću, Bačkom Monoštoru, Velebitu, Sirigu, Mokrinu, Grgurevcima, Čeneju i drugim – zaključuje Ivanišević.

Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments