Foto: kudaveceras.rs

Apple izbacuje lozinke za logovanje na svoje uređaje.

Apple uređaji od sledećeg meseca, dolaskom iOS 16 operativnog sistema, neće više koristiti lozinke i to ne samo na novim iPhone telefonima, nego na većini iOS 16 podržanih uređaja.

Portal Unilad prenosi da će, umesto da koriste tradicionalnu lozinku, korisnici moći da se prijavljuju ili loguju putem novog Passkey sistema, digitalnog ključa koji niko neće morati da pamti, a koji će se kombinovati sa otiskom prsta ili prepoznavanjem lica.

Foto: apple/mondo.rs

Novi sigurnosni proces znači da korisnici Apple telefona, tableta, računara i drugih uređaja neće imati šifre koje bi se mogle pogoditi ili koje bi mogle da postanu dostupne zbog neke rupe u sigurnosnom sistemu, a moći će da se uloguju na sve servise ili uređaje jednako brzo kao i lozinkom.

Passkey podaci za sve servise i/ili uređaje će biti sačuvani na samim uređajima, ali će putem Apple iCloud Keychain-a biti sinhronizovani širom Apple ekosistema koji korisnik koristi, kako bi bili dostupni na svim Apple uređajima tog korisnika.

Baš niko neće moći da vidi Passkey, pa čak ni Apple, što znači da će se smanjiti opasnost od curenja podataka, a sve će biti zaštićeno end-to-end enkripcijom. Osim toga, navodi Unilad, Apple bi u budućnosti mogao da uvede Passkey dodatke koji bi mogli da se koriste i na uređajima sa drugim operativnim sistemima, poput laptop i desktop računara koji imaju Windows ili na različitim Android uređajima.

Ova vest dolazi nešto više od mesec dana nakon što je Apple predstavio iOS 16, sledeću veliku nadogradnju operativnog sistema za iPhone, a već se neko vreme šuška i o lansiranju novog iPhone 14 ekosistema uređaja, koji bi se u prodaji mogao naći ove jeseni, ako sa lancem snabdevanja i proizvodnjom bude sve bilo kako treba.

smartlife.mondo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments