Foto: EPA
Korisnike društvene mreže Instagram nedavno su dočekali noviteti u aplikaciji, a najviše pažnje privukle su “beleške” (Notes) za koje mnogi nisu sigurni čemu zapravo služe.
“Beleške” su, prema objašnjenju Mete, kratke tekstualne objave, do 60 karaktera, u kojima je moguće koristiti isključivo slova i emotikone i zamišljeno je za deljenje trenutnih misli ili postavljanje pitanja pratiocima koji mogu da pošalju svoje odgovore, ali će oni biti vidljivi samo korisniku koji je postavio belešku.
Mnogi korisnici Instagrama su se u svojim prvim beleškama zapitali šta je ovo i čemu služi, dok je pojedine novitet podsetio na stare statuse sa Fejsbuka (Facebook) i MSN-a.
Bilo je i onih koji su beleške uporedili sa tvitovima, ocenivši da Meta na taj način želi da iskoristi rastuću popularnost Twitter-a.
Iz Mete navode da su tokom testiranja saznali da korisnici vole da imaju lak i jednostavan način da podele šta im je na umu i da na taj način započnu razgovore i dodaju da “beleške” daju korisnicima spontan način da se izraze i povežu sa drugima.
Šta se još testira na Instagramu
“Beleške” su korisnicima već dostupne, a iz Mete najavljuju još noviteta. U toku je testiranje grupnih profila, na kojima će više korisnika moći da objavljuje fotografije i video-zapise pod okriljem zajedničkog profila, ali i da zajednički čuvaju objave drugih korisnika.
Slična novina se sprema i za priče (Stories) – testira se funkcija “Candid” zahvaljujući kojoj će korisnici moći da zajedno objavljuju priče koje će se prikazivati kao da su u okviru jednog profila.
Čini se da je podsticanje grupne aktivnosti korisnika nastavak Metinih napora da što više uključi korisnike u svoje platforme. Deluje kao da se krug zatvara i da se Meta vraća korenima, pošto su pre oko desetak godina grupe nastale na Fejsbuku, koji je, sa gotovo tri milijarde naloga, i dalje društvena mreža sa najvećim brojem korisnika, prenosi RTS.
EKapija
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments