Foto: Pexels

Nova studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Batu, u Engleskoj, ukazuje na pozitivan učinak učenja sviranja klavira na sposobnost mozga da obradi slike i zvukove. Istraživanje pokazuje da sviranje može doprineti smanjenju lošeg raspoloženja, stresa i depresije.

Istraživači su pratili početnike koji su pohađali časove klavira samo jedan sat nedeljno u razdoblju od 11 nedelja, prenosi portal Science News. Ispitanici su prijavili znatna poboljšanja u prepoznavanju audio-vizualnih promena u okolini, kao i smanjen osećaj teskobe, stresa i depresije.

Foto: Pexels

Individualne instrukcije uključivale su 20 minuta vežbi za prste, zatim sviranje kompozicija s popisa gradiva za prvi razred muzičke škole, smer klavir, u trajanju od 40 minuta. Rezultati objavljeni u časopisu Nature Scientific Reports pokazali su da je u osoba koje su učile da sviraju klavir poboljšana sposobnost obrade multisenzornih informacija vida i zvuka, a nakon instrukcija su bili i manje anksiozni.

Rezultati studije ukazuju na to da sviranje klavira ima značajan, pozitivan uticaj na način na koji mozak obrađuje audio-vizualne informacije čak i u odrasloj dobi kada je plastičnost mozga smanjena. U kontrolnoj studiji, 31 odrasla osoba bila je raspoređena u tri grupe: grupu za muzičko podučavanje, grupu za slušanje muzike i kontrolnu grupu.

Pojedinci iz prve grupe su svirali, odnosno stvarali muziku, dok su oni iz kontrolne grupe ili slušali muziku ili su to vreme koristili za domaći. Istraživači su otkrili da je u samo nekoliko nedelja od početka podučavanja poboljšana sposobnost učesnika u procesu obrade multisenzornih informacija vida i zvuka.

Foto: Pexels

Testiranja su pokazala da poboljšani multisenzorni proces ima prednost za skoro svaku aktivnost u kojoj učestvujemo, od vožnje automobila i prelaska puta do pronalaženja nekoga u gomili ili gledanja TV-a.

Autori smatraju da bi muzičko podučavanje moglo da bude korisno za osobe s mentalnim poteškoćama, zbog čega sprovode dodatna istraživanja da bi to i potvrdili.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments