Foto: Grad Novi Sad

O izgradnji kulturnog centra na Novom naselju priča se već godinama, a taj poduhvat bi ove godine konačno mogao biti realizovan.

Naime, na spisku investicija Uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove između ostalog i je i gradnja devete kulturne stanice, koja je planskom dokumentacijom predviđena na uglu ulica Bate Brkića i Seljačkih buna.

Na tom mestu su, inače, drvene barake, koje trenutno koristi Udruženje građana „Novo kulturno naselje” za organizaciju različitih manifestacija.

Jedan od najvećih objekata namenjenih kulturi prostiraće se na 2.800 kvadratnih metara i imaće četiri nivoa – suteren, prizemlje i dva sprata.

U zgradi će se nalaziti velika i mala multifunkcionalna sala za projekcije, koncerte, predstave i druge manifestacije. Osim toga, predviđeni su i sadržaji poput muzičkog studija, izložbenog prostora, biblioteke, te prostorija u kojima će biti organizovane različite radionice, predavanja i slično.

Foto: Grad Novi Sad

Objekat će imati ravan krov sa terasom, na kojoj je planirano da tokom leta budu organizovane različite aktivnosti na otvorenom.

Parkiranje vozila već odavno predstavlja veliki problem, a iako je na Novom naselju više prostora za četvorotočkaše nego na, recimo, Detelinari, Podbari i Grbavici, situacija nije baš sjajna ni u tom delu grada. Interesantan je podatak da su u blizini kulturne stanice, prekoputa staračkog doma, urbanisti predvideli dvospratni kompleks Centra za porodični smeštaj i usvojenje. Imajući to u vidu, kao i očekivanje da će kulturni centar imati velik broj posetilaca, u podzemnoj etaži tog objekta nalaziće se garaža.

Koncept uređenja Novog naselja, kao stambene zone višeporodičnog stanovanja u kombinaciji sa zelenilom u poluotvorenim blokovima, utvrđen je još na početku formiranja naselja. Zbog povoljnog odnosa izgrađenih i zelenih površina, za Novo naselje se slobodno može reći da je građeno po meri čoveka, a bez obzira na udaljenost tog kvarta od centra i drugih delova grada, pokrivenost linijama gradskog saobraćaja zadovoljava potrebe stanovnika.

Novo naselje je, inače, početkom devedesetih godina prošlog veka nazvano Bistrica i gradom kruže priče da bi upravo tako mogla biti nazvana deveta kulturna stanica, uprkos činjenici da taj naziv nikad nije zaživeo među lokalnim stanovništvom.

Jedan od najvećih objekata namenjenih kulturi prostiraće se na 2.800 kvadratnih metara i imaće četiri nivoa – suteren, prizemlje i dva sprata. U zgradi će se nalaziti velika i mala multifunkcionalna sala za projekcije, koncerte, predstave i druge manifestacije

Novac za gradnju novog kulturnog centra planiran je u gradskom buyetu i to je jedna od investicija Uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove za ovu godinu, a procenjeno je da će realizacija koštati 58,6 miliona dinara. Imajući u vidu da je novac obezbeđen, preostaje još da se pripremi konkursna dokumentacija i raspiše tender za izvođača.

dnevnik.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan
12/01/2023 22:13

Samo pljacka