Borislav Novaković, bivši gradonačelnik Novog Sada i funkcioner Narodne stranke, upamćen je u Novom Sadu po brojnim aferama, a jedna od njih vezana je za rušenje Starog dimnjaka u Radničkoj ulici.

Naime, 18. aprila 2011. godine Demokratska stranka rešila je da sruši Stari dimnjak koji je bio pod zaštitom. Dimnjak koji je bio visok 28 metara, svedok istorije, zasmetao je tadašnjoj vlasti jer se nalazio u ulici koja je bila dobra i unosna lokacija za gradnju.

Tako je, Zavod za izgradnju grada srušio stari fabrički dimnjak, jedini preostali simbol nekadašnje industrijske zone Novog Sada. U trenutku rušenja spomenika direktor Javnog preduzeća “Zavod za izgradnju grada” bio je upravo Bora Novaković.

Rušenje ovog spomenika izazvalo je gnev građana koji su protestvovali, a među njima bio je i bivši gradonačelnik Jovan Dejanović. On je tada rekao da aktuelna gradska vlast briše istoriju koju su Novosađani stvarali vekovima.

– Ja sam ogorčen i ozlojeđen svim ovim što se dešava u mom gradu. Ljudi iz Zavoda za izgradnju grada se ponašaju tako surovo prema spomenicima kulture u Novom Sadu da ja nemam više čak ni komentara na to. Ovim nije oštećena jedna generacija, ovo je negacija onoga što su Novosađani stvarali vekovima – rekao je tada on.

nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
duda
26/11/2021 13:26

Sve sto je valjalo, bilo autenticno za Novi Sad, a da ne kazem za firme koje su prodali Bora i njegova druzina. Veliki greh imaju.