Pisma dalekoj dragoj; foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ je jedan od istaknutih projekata Fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“. Izložbu je u Spomen-zbirci do sada videlo preko 12.500 hiljada ljudi.

Poslednje nedelje trajanja izložbe, tačnije do 4. decembra, svaki 10. posetilac Spomen-zbirke Pavla Beljanskog može besplatno da pogleda dela slavnog srpskog slikara.

Mesto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
……………….
Tursko kupatilo (Amam) Save Šumanovića
Konzervatorska priča o slici: msr Darko Despotović, viši konzervator-restaurator
Četvrtak, 1. decembar, 19.00 sati

Tursko kupatilo (amam) iz NU Nac. galerije R. Severne Makedonije na konz..; foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Kroz priču o konzervaciji slike Save Šumanovića Tursko kupatilo (Amam) (1926), iz nacionalne ustanove, Nacionalne galerije Republike Severne Makedonije, Skoplje, posetioci će imati priliku da sagledaju kompletan postupak konzervacije i restauracije jednog dela. Spoznaće metode, tehnike rada i ispitivanja koje su predhodile postupku čišćenja, konsolidaciji nosioca kao i restauraciji, rekonstrukciji podloge i nedostajućih delova bojenog sloja. Kroz konzervatorsku priču o slici publiku će voditi msr Darko Despotović, viši konzervator-restaurator, šef Sektora zaštite Galerije Matice srpske u kojoj je delo Tursko kupatilo rađeno.

Vođenje kroz postavku izložbe na francuskom jeziku
Daria Marković, studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Petak, 2. decembar, 14.30 sati

Mesto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

……………………….

Aktuelna izložba posvećena Savi Šumanoviću na različite načine ističe povezanost umetnikovog stvaralaštva sa francuskom kulturom. Tako je katalog izložbe zahvaljujući saradnji sa Francuskim institutom – Ogrankom u Novom Sadu, preveden i na francuski jezik. Sa idejom da publici dodatno približi duh francuske kulture, Spomen-zbirka u saradnji sa Odsekom za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu organizuje vođenje kroz postavku izložbe na francuskom jeziku.

…………………………………….

Muzejska predstava „Boemi sa Monparnasa”
Teatar mladih „Mišolovka”, Novi Sad

Subota, 3. decembar, 15.00 i 18.00 sati

Mesto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

………………..

Spomen-zbirka je muzejsku predstavu „Boemi sa Monparnasa” ostvarila u saradnji sa Teatrom mladih „Mišolovka” kao deo projekta Muzej mladih. Kolaž scena iz Šumanovićevog života tokom boravaka u Parizu dvadesetih godina prošlog veka donosi novinu u interpretaciji nacionalnog i evropskog kulturnog nasleđa, u kojem se umetnost i stvaraoci približavaju publici kroz zanimljivu, interaktivnu dramsku formu.

Predstava u 15.00 sati biće izvedena na engleskom jeziku, a u 18.00 na srpskom jeziku

Rezervišite mesta na vreme jer je broj posetilaca na predstavi ograničen.
Prisustvo se može prijaviti pozivom na broj telefona +381 21 472 99 66.

Muzejska predstava Boemi sa Monparnasa; foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

 

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, 4. decembra 2022. godine u dva termina, u 16 i 18 časova biće izvedena multimedijalna predstava „Pisma dalekoj dragoj“, o ljubavi između čuvenog kompozitora Ludviga van Betovena i njegove prijateljice iz mladosi Žanet d’ Honrat. Kroz tri filma, pet scena i nekoliko muzičkih numera, saznaćemo šta ih je spajalo i šta je Betovena upustilo u avanturu da iz Beča doputuje u Golubince i poseti zamak Šlos. Glumci Nikolina Spasić i Milan Novaković, vodiće šetnjom publiku kroz prostor Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Muzički deo poveren je sopranistkinji Agoti Vitkai Kučeri i pijanistkinji Jeleni Simonović Kovačević. Filmove je realizovao Srđan Radaković. Originalni dramski tekst napisao je Mihajlo Vitezović po motivima iz romana „Ludvig“ Olivere Olje Jelkić. Više o učesnicima na: http://arsefemmina.com/pisma-dalekoj-dragoj/. Projekat „Ars e femmina“ su osmislile Jelena Simonović Kovačević i Agota Vitkai Kučera u želji da prikažu žene Novog Sada i Vojvodine koje su menjale svet, žene u umetnosti, svakodnevnom životu, žene kao inspiraciju. Projekat je podeljen u tri različita segmenta i četiri događaja, među kojima je i predstava „Pisma dalekoj dragoj“. Projekat je podržala Uprava za kulturu grada Novog Sada.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments