Foto: Promo
Nagrada za likovnu umetnost “Momo Kapor” pripala je slikarki Snežani Petrović iz Novog Sada, saopštili su iz njegove zadužbine. Priznanje se sastoji od plakete od srebra s motivom školice i novčanog iznosa, a ovogodišnjem laureatu biće uručeno na ceremoniji u ponedeljak, 10. aprila, s početkom u 12 časova u svečanoj sali Skupštine grada.

– Velika je čast primiti nagradu koja nosi ime Mome Kapora, našeg velikog umetnika, koji je imao dara da pisanom rečju i likovnim izrazom fantastično prezentuje suštinu života. Bio je majstor da uhvati ono večno u svakidašnjem. Nažalost, nisam imala čast da ga upoznam – izjavila je Snežana Petrović povodom nagrade.

Impresivna biografija

Doktor likovne umetnosti Snežana Petrović, rođena je 1977. godine u Novom Sadu, gde i danas živi i radi. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a doktorske studije je završila 2015. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu na studijskom programu grafika pod mentorstvom profesora Žarka Smiljanića. Od 2017. godine radi kao docent na Katedri za grafiku Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Do sada je učestvovala na oko 220 grupnih izložbi, a u Srbiji i inostranstvu je realizovala 21 samostalnu izložbu. Za svoj celokupni umetnički i pedagoški rad dobila je desetak domaćih i inostranih nagrada i priznanja. Njeni radovi pripadaju savremenom imaginarnom realizmu, a izražava se kroz sliku, grafiku, crtež i instalacije. Specijalnost Snežane Petrović kao vizuelnog umetnika su ulje na platnu i drvetu, kao i grafička tehnika mecotinte. Njeni radovi se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama, kao i u nacionalnim galerijama i muzejima širom sveta.

Kako bi svi zainteresovani mogli da se upoznaju s delima dobitnice, zadužbina “Momo Kapor” organizovaće i samostalnu izložbu nagrađene umetnice u beogradskoj galeriji “Sanjaj”, a otvaranje će biti 13. aprila.

Kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments