Foto: Gradska biblioteka u Novom Sadu
Nakon prošlogodišnjeg pilot-projekta, program „Evropski izazov” (“The Europe Challenge”) u 2022. godini obuhvatiće 32 biblioteke i njihove lokalne partnere iz 14 evropskih zemalja. Cilj programa je jačanje demokratskog društva, kroz saradnju biblioteka i lokalnih zajednica, osmišljavanjem prototipova rešenja za aktuelne probleme određene zajednice.

„Kulturis” i Gradska biblioteka u Novom Sadu čine jedini tim iz regiona koji je prošao selekciju, a okosnicu našeg Izazova čini aktivno uključivanje građana u rad institucija kulture.

Ostali evropski timovi, u kojima su školske, univerzitetske, zatvorske, seoske, javne i druge biblioteke, baviće se izazovima poput klimatskih promena i cirkularne ekonomije, reintegracije zatvorenika u zajednicu, društvene izolacije i usamljenosti, mentalnog zdravlja u ruralnoj sredini, građanskog aktivizma… Svi oni u narednih 10 meseci radiće na dizajnu, testiranju i predstavljanju svojih prototipova.

Koncept Evropski izazov

Program „Evropski izazov” (“The Europe Challenge”) pokrenula je Evropska fondacija za kulturu kako bi podstakla biblioteke i njihove zajednice da udruženo osmisle i isprobaju rešenja za probleme sa kojima se suočavaju, od kojih bi dobrobit imalo celokupno evropsko društvo. Evropska fondacija za kulturu (EFK – “European Cultural Foundation”) osnovana je 1954. godine, u cilju širenja zajedničkog evropskog sentimenta, razvojem i podržavanjem inicijativa u sektoru kulture, pomoću kojih je moguće promovisati, doživeti i projektovati napredak Evrope.

Andre Vilkens, direktor EFK-a, istakao je sledeće: „Oduševljeni smo što možemo poželeti dobrodošlicu izuzetnim timovima odabranim za ovogodišnji ‘Evropski izazov’. Namera nam je da podržimo lokalne zajednice širom Evrope da se na praktičan način pozabave izazovima sa kojima se suočavaju. Stoga, bibliotekama i njihovim lokalnim partnerima tokom godinu dana pružamo vitalnu podršku na ovom putu, uključujući alate i proces kolektivnog učenja. Cilj nam je da, u saradnji s našim partnerima iz ‘Demokratskog društva’ (‘Democratic Society’), podržimo lokalne biblioteke kao bezbedna mesta za angažman korisnika i lokalnog okruženja uopšte. Rezultati izazova biće predstavljeni na završnom događaju, koji će se odigrati na Dan Evrope, 9. maja 2023. godine.”

Laboratorije za participaciju građana

Biblioteci i „Kulturisu” predstoji uzbudljiv period uspostavljanja mehanizama za aktivan angažman građana u okviru njihovih lokalnih biblioteka. Specifičnom metodologijom stvorićemo model laboratorije za participaciju građana, kao relevantan format kolektivnog rada u cilju napretka lokalne zajednice. Ovaj model – laboratorija – poslužiće kao prototip razvoja evropskog društva u celini.

Anketa i poziv na učešće

Naš jednogodišnji izazov počinje pozivom građanima da nam ukažu na probleme koje prepoznaju u svojoj sredini. Teme koje delegiraju kroz anonimni onlajn upitnik nama su putokaz i predstavljaju lični pečat u zajedničkom kreiranju zdravije društvene klime.

Ukoliko žele da učestvuju u kreiranju laboratorije, građani mogu da, u okviru ankete, ostave svoje podatke za kontakt, ili nam se jave na adresu: prihvatiizazov@kulturis.org. Učešće je besplatno.

Prva laboratorija odigraće se u oktobru, tokom Festivala mentalnog zdravlja, koji organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Upitniku se možete pristupiti ovde.

Osobe za kontakt su: Bojana Grujić, Gradska biblioteka u Novom Sadu (064/8834367) i Ivana Jovanović Arsić, Udruženje „Kulturis” (063/432860).

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments