Foto: S. Šušnjević
Prema Izveštaju o realizaciji prvog konkursnog roka za upis u prvu godinu studija na Univerzitetu u Novom Sadu, najjača konkurencija u školskoj 2022/2023. godini biće na Akademiji umetnosti, gde se prijavilo 250 posto kandidata, to jest 560 za 224 raspoloživa mesta, od čega je 154 budžetskih, a 70 samofinansirajućih.

Samo glumu na srpskom jeziku, koju može da pohađa deset studenata, odabralo je njih 168.

Sledeći na redu je Medicinski fakultet sa prijavljenih 221,12 posto kandidata za integrisane studije i 202,22 procenta za osnovne strukovne studije. Za prvu studijsku grupu, u kojoj upisnu kvotu čini 280 budžetskih i 132 samofinansirajuća mesta, potrebna dokumenta predalo je 911 mladih, dok je za drugu zainteresovan 91 kandidat, a prima se 45 (35 + 10). Na osnovnim akademskim studijama je nešto manja gužva, te će u trci za 219 brucoških indeksa učestvovati 282 svršena maturanta.

Za integrisane studije na Poljoprivrednom fakultetu konkurisalo je 216,67 posto akademaca, od kojih se o trošku države može školovati 50, a iz sopstvenog budžeta 10. Želju da studira na najvećem fakultetu u regionu – novosadskom Fakultetu tehničkih nauka – izrazilo je 3.020 kandidata. Oni su mogli da odaberu neki od 29 programa osnovnih akademskih i strukovnih studija. Na budžetu imaju na raspolaganju 1.483 mesta, a na samofinansiranju 1.201. Na Filozofskom fakultetu, gde se prijavilo 101,64 posto potencijalnih studenata, tradicionalno najveće interesovanje vlada za psihologiju, gde će prijemni ispit polagati 315 maturanata, a potom za engleski jezik i književnost, gde se prijavilo njih 158. Osim na smeru srpski kao nematernji jezik, te odsecima za slovački, rusinski i rumunski jezik, najmanje mladih konkurisalo je za filozofiju.

Tri fakulteta objavila broj kandidata koji su položili prijemni

Broj kandidata koji su položili prijemni ispit prvi su juče objavili Tehnološki (216), Građevinski (54) i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku (270). Eliminacioni testovi na Akademiji umetnosti počeli su još 18. juna, dok u nekim visokoobrazovnim ustanovama traju do danas, 1. jula. Datumi kada će biti poznati preliminarni, a potom konačni rezultati variraju od fakulteta do fakulteta i mogu se proveriti na sajtu UNS-a. Ukupno gledano, upis brucoša biće završen do 15. jula.

Mesta u drugom upisnom krugu biće na gotovo svim fakultetima, procentualno najviše na integrisanim studijama PMF-a, gde je prijavljeno tek 7,19 odsto kandidata, to jest deset na ukupno 139 raspoloživih mesta za buduće master profesore biologije, hemije, fizike i matematike, iako su to već godinama deficitarna zanimanja. Za osnovne strukovne studije optometrije iskazalo je interesovanje 12 kandidata (40 odsto), možda i zbog toga što nisu predviđena budžetska mesta, dok će na osnovnim akademskim studijama na prijemni ispit izaći 668 osoba, dok je upisna kvota 806.

Smer menadžer u sportu, gde se može upisati 25 samofinasirajućih studenata, tek trećeg dana dobio je jednog kandidata. Na prste se mogu izbrojati oni koji sa diplomom srednje škole žele da studiraju organsku poljoprivredu, eko-energetsko inženjerstvo, tehničku mehaniku i dizajn u tehnici, hemiju – kontrolu kvaliteta i upravljanje životnom sredinom ili zaštitu životne sredine, dok nulu u tabeli beleži jedino muzikologija.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments