Foto: Printscreen/Instagram / Snežana Ignjatović/Sanja Radin
Šezdesetdevetogodišnji Mima i Marinko Ivančev, bračni par u penziji, poznati su novosadski senior stok modeli,a kako kažu to je lepo plaćeno zanimanje u kojem uživaju.

U svet stok modelinga Marinko je ušao slučajno, pre pet godina, a nakon toga, u njega je uveo i svoju suprugu. Ipak, sama priča o modelingu je počela pre sedam godina, a njihova ljubav pre pet decenija.

– Supruga i ja se poznajemo od srednje škole, a ljubav smo krunisali i Hrvatskoj, gde smo dobili dvoje dece. Nažalost, 1991. godine, delili smo sudbinu mnogih i vratili se u Srbiju, gde nas je čekao težak period u kom sam se radio razne poslove – rekao je Marinko.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marinko Ivančev (@marinko_53)

Upravo su različita zanimanja, pored talenta, ono što je Marinku dalo prednost u stok modelingu, te naš sagovornik ume da, krajnje uverljivo, dočara ulogu majstora koji zaista zna kako se određeni alat drži i koristi, direktora, gazde, zanatlije, lekara, sportiste, oca i dede, a u jednom trenutku je pozirao i sa svojim unučićima i, kako je rekao, te slike su mu najdraže i najlepše.

– Sada skoro da živimo od fotografisanja, pritom sam ja u penziji oko četiri, a Mima oko sedam godina. Pre sedam godina sam se prijavio na sajt koji je tražio statiste za seriju “Vere i zavere”. Nedugo potom sam dobio ponudu od fotografa iz Beograda da me slikaju, što sam odbio jer je tada bilo dosta prevara, a nisam bio upoznat sa svetom stok modelinga – objasnio je.

Nakon što je ponovo dobio istu ponudu za slikanje, uz zahtev da pusti bradu, Marinko se uputio u Beograd, a nakon nekog vremena, i njegova supruga Mima mu se pridružila. Prednost su ima dale decenije zajedničkog života i ljubavi, te su sa lakoćom mogli da se stave u uloge zaljubljenog para, da se zagrle i poljube.

– Slike nismo mogli da vidimo, a tek kasnije sam shvatio da su nas skrivali od sveta. Prvu profesionalnu fotografiju smo dobili nakon fotošutinga u Radničkoj ulici u Novom Sadu, gde sedimo na “Vespi” sa šeširima, uz zalazak jesenjeg sunca, u retro stilu. Kada je slika stigla na mejl, pomislio sam da je u pitanju razglednica. Bio sam oduševljen – rekao je Marinko.

Marinka je ta fotografija navela da napravi Instagram nalog kako bi objavio sliku, i u narednih petnaest dana imao je zakazana po dva snimanja dnevno. To je ujedno i početak bavljenja stok modelingom i posla ne manjka, pa su tako i tokom korone imali snimanja, jedino su tada fotografima u fokusu bile maske.

– Imam preko 650 fotošutinga, odnosno, više od 2.000 sati slikanja, prilagodljiv sam svakoj ulozi, te je tako moja fotografija kao slepog čoveka završila u našem uybeniku za drugi razred osnovne škole. Prema proceni, u prodaji je između 50.000 i 60.000 mojih fotografija, a osim što mi ih prijatelji i poznanici širom sveta šalju i slikaju se njima, pronalazim ih i putem Gugla – rekao je Marinko.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mima Ivancev (@mimaivancev)

Od velikih bilborda pored puteva u SAD-u, preko Brazila i Izraela do Irske, fotografije Marinka i Mime obišle su svet. Istovremeno, posao stok modela omogućio im je da posete sve krajeve Srbije i okolnih zemalja – Sofija, Vlašić, Travnik, Sarajevo, Ljubljana i mnogi drugi, ali ipak, najveći deo posla se obavlja upravo u Novom Sadu, budući da u njemu posluje više od stotinu stok fotografa.

– Fotošutinge dogovaram sam, Instagram tu igra presudnu ulogu, a preko agencija ugovaramo reklame. Sada imamo oko desetak fotošutinga mesečno, ne umaramo se, a opet se zabavljamo. Sarađujemo sa mladim ljudima i nikada nismo doživeli neprijatnost, niti se desilo da nam se snimanje bilo otkazano ili da za njega nismo plaćeni. Ovo nam je kao šlag na tortu, penzija u kojoj uživamo na jedinstven način – objasnio je Marinko.

Interesovanje je veliko

– Broj senior modela se znatno uvećao, ali biti stok model nije lako, traži se spontanost, da možete da odglumite situaciju koja će biti uverljiva potrošačima. Dosta njih se raspituje o tom poslu i rado ih uputim, ali uvek ističem da treba da budete ljuti, zabrinuti, da se smejete “kao lud na brašno” a da to ne izgleda veštački – naglasio je Marinko Ivančev.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments