Foto: Aleksa Gajić

Novosadski strip vikend ove godine počinje izložbom „Dnevnik Max von Fafnera“, koja će biti jedinstvena prilika da publika vidi presek radova Saše Jovanovića, renomiranog strip autora, koji godinama objavljuje stripove za izdavačku kuću Delkur u Francuskoj. Izložba će biti otvorena 25. oktobra u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a postavka će moći da se pogleda do 17. novembra 2022. Ulaz je besplatan.

Na otvaranju će, pored Maxa von Fafnera, govoriti strip autor i ilustrator Dejan Nenadov, kustos MSUV-a Vladimir Mitrović i autor izložbe – programski urednik NS strip vikenda Jovan Gvero.

Foto: Novica Milivojević

Ovo je 16. izdanje NS strip vikenda u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a program se nastavlja u petak 28. i subotu 29. oktobra u SKCNS Fabrici. Obuhvata berzu stripa, izložbe, predstavljanje domaćih i regionalnih autora i izdavačkih kuća.

U petak, 28. oktobra u 16 časova otvaraju se vrata Fabrike, a istovremeno počinje i berza stripa, knjiga i ploča. U 17 časova predstaviće se Milivoj Kostić sa svojim 3D stripom, a od 17:30 časova biće predstavljen podkast o stripu „Stripovedač“, autora Dušana Majkića i Petra Klaića. Razgovor o izložbi Saše Jovanovića u MSUV počinje u 18 časova, a u 18:30 časova biće predstavljeno novo izdanje SKCNS-a posvećeno radu Damira Pavića Septika. U 19 časova Zoran Nikolić predstaviće festival Nifest i novo izdanje “Nićifor”, autora Zorana Kovačevića.  U 19:30 časova Danilo Milošev Vostok govoriće o izdanju “Život posle smrti”, koje je objavio SKCNS, a u 20 časova biće otvorena izložba Dalibora Talajića na kojoj će govoriti autor. Program prvog dana zatvara se muzičkim setom Dee Jay Minya Ramone i DJ Dirty, u 21 čas.

Program u subotu, 29. oktobra počinje u 11 časova berzom ploča, stripova i knjiga, a nastavlja se predstavljanjem strip autora, izdanja i izdavača. U 15:30 časova Zoran Pejić predstaviće izdanja Devete dimenzije iz Banja Luke, u 16 časova Udruženje ljubitelja stripa Sombor predstaviće svoje udruženje i fanzin “StripSO025”, a u 16:30 časova Saša Papić predstaviće izdanja Udruženje ljubitelja stripa HAS. Zoran Stefanović će u 17 časova predstaviti izdanja Udruženja stripskih umetnika Srbije, a strip autor Novica Milivojević govoriće o svom radu od 17:30 časova. Novi, 14. broj, časopisa “Stripolis” biće predstavljen u 18 časova i o njemu će govoriti Branko Đukić, a uslediće razgovor sa autorom Mirkom Čolakom u 18:30 časova. U 19 časova biće predstavljen 10. broj serijala “Lavandarman”, o kome će govoriti Toni Faver, Vančo Rebac i Vinko Barić. Razgovor sa autorom Miroljubom Milutinovićem Bradom počinje u 20 časova, a od 20:30 časova biće predstavljen autor Aleksa Gajić. Novosadski strip vikend završava se muzičkim setom Dee Jay Minya Ramone, od 21 čas.

Foto: Mirko Čolak

Ovogodišnji NS strip vikend podržali su Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, u sklopu programskog luka „Druga? Evropa”. SKCNS Fabrika nalazi se na Bulevaru despota Stefana 5, a ulaz na sve programe je besplatan.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments