Foto: Dejan Krstić

Na Kopaoniku su studenti Medicinskog fakulteta i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja završili četvrti nivo projekta “Medicinski odbor u kriznim situacijama”, koji su studenti započeli nakon volontiranja u kovid klinikama Kliničkog centra Vojvodine.

Foto: Dejan Krstić

Studenti su u Brzeću tokom četiri dana imali dodatno obučavanje za delovanje u različitim kriznim situacijama.

-Radili smo i danju i noću. Preko dana smo imali različite radionice i predavanja na temu prehospitalnog zbrinjavanja traumatizovane osobe, posebne mere lične zaštite, reanimacije u posebnim okolnostima, poljska bolnica, dok smo noću realizovali scenarije rada u noćnim uslovima- rekao je za naš portal Dragan Bjelić, predsednik sekcije prve pomoći na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Sekcija je radila i danju i noću, simulirajući različite situacije u kojima mogu da se nađu; foto: Dejan Krstić

U projekat je bilo uključeno 35 studenata. Sekciju pohađaju pretežno studenti medicine, ali Bjelić naglašava da su otvoreni i za sve zainteresovane studente.

-Naša koordinatorka je profesorka Milanka Tatić, anesteziolog, s kojom imamo divnu saradnju. Tokom naših edukacija pozivamo gostujuće predavače koji su članovi katedri i doktori koji nisu na katedrama- istakao je Bjelić.

Primarna aktivnost im je edukacija studenata a studentima pruža ono što im manjka na fakultetu-praktični rad i veštine. Kroz njihovu sekciju i obuku prošlo je više od 300 studenata za četiri godine.

Na Kopaoniku je bilo 30 studenata medicine i 5 studenata DIF-a; foto: Dejan Krstić

-Moram da naglasim da koristimo najnovije smernice za zbrinjavanje traume i reanimaciju. Lepu saradnju imamo sa Gorskom službom spasavanja Srbije, Crvenim Krstom grada Novog Sada i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć- dodao je naš sagovornik.

Od decembra, nakon godinu i po dana, sekcija kreće sa svojim edukacijama. Do maja meseca imaće 7 edukacija kroz koje će proći gotovo 200 studenata.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments