Sezona balova u stara vremena u Novom Sadu uglavnom je bila početkom godine, i to u gradskom jezgru Novog Sada, među samom novosadskom elitom.

Pored januarskih i februarskih, poznati su i tzv. “berba balovi”, koji su se organizovali na jesen sa sremske strane grada. Balovi su organizovani u svim segmentima društva i svaki je za sebe bio poseban događaj. Mesto održavanja balova se biralo u skladu sa vrstom društva ili finansijskom moći učesnika bala.

Balovi u Novom Sadu

Među popularnijim manifestacijama bio je “Oficirski bal” koji se održavao u Oficirskom domu na Dunavu, tamo gde se danas nalazi Dom vojske Srbije, na Beogradskom keju. Oficiri su nosili paradnu uniformu sa najviše jednim ordenom, a dame su nosile duge, večernje haljine. Bal je uglavnom otvorao najviši oficir po činu. Ovaj bal je i dalje deo tradicije oficira Novog Sada.

Najpolpularniji plesovi bili su valcer, polka ili neka u to vreme moderna okretna igra. Bal se završavao oko ponoći, što nije slučaj sa igrankama koje su trajale do zore. Zanimljivo je što nije bilo uobičajeno da se partneri u igri menjaju, dok je po igrankama to bila sasvim normalna pojava. “Trgovački bal”, kojeg su organizovali uspešni trgovci, organizovao se se u zgradi “Lojda”, što je današnja zgrada Radio Novog Sada.

Postojali su i balovi iz različitih uglednih profesija toga doba. Nezaobilazni pravnički, lekarski, profesorski ili novinarski balovi. Održavali su se po renomiranim hotelima toga doba. Hotel “Rex” , hotel “Grand Majer”“, hotel “Fabri”, hotel “Jelisaveta” a kasnije i novi hotel “Park”  bili su najadekvatnija mesta za prefinjenu i uglednu gospodu.

Veoma dobro posećen bio je i “Ciganski bal”, koji je svake godine imao drugo mesto održavanja. Ovaj bal je išao u korak sa ostalima po svečanoj atmosferi i popularnosti.

Na svim svečanim balovima gospoda je nosila obavezno večernje odelo koje se sastojalo ili od fraka sa polucilindrom, ili smoking odelom sa modernim šeširom crne ili sive boje, uz nezaobilazne lakovane crne cipele. Dame su dolazile u skupim toaletama, dugim svečanim haljinama a neke smelije su dozvoljavale da haljine budu kraće i da se vide cipele.

Tokom Prvog i Drugog svetskog rata balovi su bili veoma retki, ili se nisu uopšte organizovali.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments