Foto: Ilustracija
Leto nam se bliži, stižu godišnji odmori, a većina još uvek nije isplanirala letovanja i odmore na moru. 

NS Uživo kontaktirao je nekoliko turističkih agencija u Novom Sadu kako bismo saznali koje su to najpopularnije destinacije ove letnje sezone. Odnos cene i kvaliteta pokazao je da su turisti najzainteresovaniji za put u Grčku ili Tursku dok su nešto dalje destinacije poput Egipta i Tunisa znatno poskupele u odnosu na prethodne godine.

Nudimo vam par egzotičnih destinacija na kojima možete da odmorite i uživate u toplim danima i mirsu mora.

1.Turska – Alanja

Alanja se nalazi u jugoistočnom delu Turske obale, od grada Antalija i aerodroma udaljena je oko 135 km. Najimpozantnije obeležje Alanje je svakako tvrđava sagrađena u periodu vladavine Seldžuka.

Foto: tt-group.net

Dugačka je 7 km i sa preko stotinu kula jedna je od najpoznatijih tvrđava u ovom delu Mediterana. Gradom dominira osmougaona Crvena kula koja je jedinstvena po svom arhitektonskom rešenju.

Foto: tt-group.net

Ono što Alanju izdvaja od ostalih turskih letovališta su beskrajno duge šljunkovite plaže, mnoštvo hotela i izuzetno bogat noćni život. Regije koje se izdvajaju su Okurdžalar, Avsalar, Inčekum poznat po najfinijim peščanim plažama po kojima je i dobio ime, Konakli, Kejkubat, Oba, a svakako najpoznatija i najatraktivnija regija i plaža je svakako čuvena Kleopatrina plaža koja se nalazi u samom srcu grada i prostire se na oko 2 km dužine.

2. Grčka – Sitonija, Nikiti

Nikiti je smešten na poluostrvu Halkidiki, na samom vrhu poluostrva Sitonija. U odnosu na druga letovališta Sitonije, predstavlja relativno noviju turističku destinaciju sa mnogobrojnim izgrađenim vilama i apartmanima za izdavanje. Nikiti takođe može da se pohvali sa jednom od najdužih plaža ovog poluostrva.

Foto: grckainfo.com

Nikiti je poznat i po proizvodnji meda, što se da primetiti po samom broju prodavnica meda duž puta kroz mesto. Deo prodavnica ima i svoj proizvodni pogon koji možete posetiti prilikom kupovine meda i dobiti gratis saće. Nikiti već 600 godina predstavlja značajan centar kada je reč o proizvodnji meda u Evropi.

Foto; grckainfo.com

U mestu Nikiti postoji veliki izbor smeštaja. Od veoma luksuznog hotela Danai resort (važi za jedan od najboljih u Grčkoj) pa sve do manjih privatnih hotela, apartmana i studija.

3. Hrvatska – Brač

Brač je jedno od najljepših srednjedalmatinskih ostrva. Krasi ga duga i razuđena obala duž koje se nižu predivne plaže. Smešten je u srednjoj Dalmaciji nedaleko od grada Splita. Na ostrvu se vekovima neguje izuzetna turistička ponuda.

Foto: bluesunhotels.com

Najatraktivnija mesta na ostrvu su Supetar, Lovrečina, Bol, Postira, Milna, Sutivan … Ostrvo Brač ima povoljan geografski položaj, klima je mediteranska sa blagim zimama I toplim I suvim letima. Bračke plaže su nadaleko poznate i privlačne turistima tokom cele sezone. Najpoznatija plaža je Zlatni Rat u Bolu.

Foto: bluesunhotels.com

Osim predivnih, slikovitih plaža, ostrvo Brač ima bogatu floru i faunu odnosno prekrasnu netaknutu prirodu koja će omogućiti da provedete opuštajući i zanimljiv odmor.

4. Bugarska – Nesebar

Nesebar je grad u jugoistočnoj Bugarskoj i nalazi se 35 km od Burgasa i 2 km od Sunčevog Brega, sa kojim je i povezan. Istorija grada Nesebara duga je preko 2500 godina, a o njoj svedoči postojanje starog grada.

Foto 1 : lidertravel.rs

Od tračke naseobine, grčke kolonije, zatim rimskog i otomanskog osvajanja, grad Nesebar je danas postao jedno od omiljenih turističkih odredišta za letovanje mnogih turista koji dolaze iz čitavog sveta i uživaju u kvalitetnoj ponudi hotela koju Nesebar nudi.

Foto 2: dreamtours.rs

Novi deo grada Nesebara prostire se na dve peskovite plaže od kojih ga jedna (dužine 8 km) spaja sa letovalištem Sunčev Breg. Duž plaže u Nesebaru nalaze se mnogobrojni hoteli.

5. Crna Gora – Ada Bojana 

Ada Bojana, kao pravi dragulj crnogorske obale, predstavlja jedno od omiljenih odredišta turista, ostrvo sa predivnim peščanim plažama duge 3 kilometra Ada Bojana ima oblik trougla, sa jedne strane zapljuskuje je Jadransko more, a sa druge dve reka Bojana.

Foto: profimedia

Jedno od omiljenih mesta surfera koji se odlučuju da svoje letovanje provedu upravo na Adi Bojani jer povoljni vetrovi prave talase pogodne za surfing i jedrenje. Ada Bojana pruža mogućnosti za aktivan odmor, a dobra hrana i vino zadovoljiće ukuse i najvećih gurmana.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments