Foto: Partners in Pediatrics

Vikend je pred nama a vi niste sigurni šta želite da pripremate za ručak. Donosimo vam dva fantastična i ukusna jela koja se brzo i lako spremaju!

MILANSKE ŠNICLE

Sastojci:

800gr do 1 kg šnicli po izboru
jedan paradajz
200 ml paradajz soka
1 glavica crnog luka
so i biber, peršunov list, malo bosiljka
brašno za valjanje šnicli
ulje

Priprema:

Šnicle izlupati pa posoliti i pobiberiti.
Vatrostalnu činiju premazati uljem pa na dno poslagati red šnicli, bez valjanja u brašno. Posuti seckanim lukom, malo bosiljka i peršunom.Slagati drugi red šnicli koje uvaljate u brašno i pospete lukom. Isto ponoviti dokle god imate šnicli.

Na kraju preliti sve sa malo ulja, ne više od 100ml i paradajz sokom. Doliti malo vode, koliko da sve bude u tečnosti. Poslagati preko isečene kolutove paradajza. Staviti u rernu, uključiti na 200 stepeni. Pre stavljanja u rernu prekrijte posudu alu folijom ili poklopcem, ukoliko imate.

Peći oko 2h. Posle 1,5h proveriti, prodrmati višljuskom šnicle, ukoliko su se zalepile jedna za drugu. Možete i skinuti foliju ili poklopac kako bi se ogore malo zapeklo.

Foto: domacirecepti.net

MEDALJONI U SAFTU

Sastojci:

1 – 1,2kg iskoštenog vrata ili filea
1 glavica crnog luka
4 pune kašike ajvara
100 ml paradajz soka
1 kašičica senfa
so i biber, suvi začin
peršunov list, beli luk u granulama, crvena mlevena paprika
200 ml supe, razmućene kocke ili čak vode ako ništa od toga nema
brašno da se medaljoni uvaljaju
ulje za prženje, 100 ml

Foto: domacirecepti.net

Priprema:

Meso oprati i ako ima nekih žilica odstraniti ih. Iseći zatim meso u medaljone koje nekolko puta lupite čekićem za meso. Posoliti i pobiberiti sa obe strane. Zagrejati ulje, ne na najjače, jedan stepen manje. Uvaljati svaki medaljon u brašno i staviti na vrelo ulje da se prži. Pržiti sa obe strane dok ne porumene pa izvaditi na tanjir.U isto ulje dodati sitno iseckan crni luk, sipnuti malo vode pa luk prodinstati dok ne omekša.

Skloniti sa vatre pa dodati ajvar i paradajz sok, a zatim i začine.Malo soli, bibera bi trebalo malo više, al stavite po svom ukusu, kašičica crvene mlevene paprike, peršunov list, na vrh kašičice belog luka u granulama ( ako nemate može i svež al ga prodinstajte sa crnim lukom), senf. Vratite na vatru da provri, promešajte pa uspite 100 ml supe.
Štapnim mikserom malo ujednačite smesu, ako je potrebno ( ko ne voli luk neka tako sve usitni ). Dodajte ostatak supe pa vratite meso. Lepo ga poslažite, smanjite vatru na laganu i ostavite da provri.

Pazite da vam ne pokipi, budite uz jelo koje pravite. Kada provri vidite da li je prejako, pa ako je potrebno smanjite, treba da krčka lagano. Vreme krčkanja zavisi od vrste mesa i njegove starosti. Meni je trebalo nekih sat vremena, ali opet, nekada mi treba i dva, videćete kada budete uboli meso koliko je vremena potrebno.

Povremeno pogledajte količinu te čorbice u kojoj se sve kuva. Ne sme da vam nestane nego nekako uvek da bude na nešto malo više od polovine medaljona, optimalno bi bilo da prekrije. Kuvajte polu poklopljeno. Povremeno dolivajte vode, ako je potrebno.
medaljoni u saftu. Kada je meso skoro gotovo ostavite da višak vode ispari i da se saft zgusne. Za to će vam trebati 15 minuta pa računajte na to vreme u toku kuvanja.

Gotovo je kada je meso mekano, a saft liči na redji sos.

Foto: domacirecepti.net

Prijatno!

domacirecepti.net / nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments