Foto: nsuzivo.rs

Vozovi su, bar za mene, legenda, mit.

Oduvek smo stanovali negde kraj stanice, tu i tamo, ahasverski, uvek kraj šina, uvek blizu vozova. Možda je to razlog da vozovi, bar za mene, danas znače nešto više nego prevozno sredstvo, jer najzad tu su i udobniji i brži načini: avioni, automobili. Ali sve to za mene nema čari naše dobre stare železnice, od koje se neki moderni pesnik (Verharen, ako se ne varam) zgražavao i gledao na nju poput Indijanca: kao na “vatrenog konja” koji nosi propast svetu- ovako glasi početak eseja koje davne 1958. godine napisao naš čuveni pisac Danilo Kiš, inače veliki zaljubljenik u vozove koji su mu tokom stvaralaštva bili velika inspiracija.

Foto: Kaleidoskop

Da je imao prilike da živi u sadašnjem vremenu sigurno bi se osvrnuo i na Sokola, novi voz koji je pre od nekoliko dana počeo da saobraćaja na relaciji Beograd –  Novi Sad.

Foto: nsuzivo.rs

Uzbuđenje počinje već na stanici Prokop. Putanje obeležene, ispred svakog vagona ljubazan radnik železnice gleda u kartu i usmerava vas u kom vagonu vam je sedište. Sve deluje organizovano, što bi se reklo pod konac.

Starija gospođa sa prijateljicom ulazi u vagon.

– Evo kada sam ušla odmah sam osećala nekako lepše – bila je rečenica starije gospođe Nade iz Beograda.

– Imala sam prilike da putujem po svetu i uvek kada sam se vozila u modernim vozovima, imala sam nekako gorak osećaj u ustima kako mi to u Srbiji više nemamo. Ali evo sada imamo i krenuo je tačno na vreme u minut, ma u sekund – priča i sumira svoje utiske.

Ostali putnici, sa zadovoljstom prihvataju komunikacijju s njom. Uključuje se mladi bračni par sa decom.

– Klinci, Matija od osam i Petar od šest godina, od kada su na televiziji videli onu prvu vožnju glavu nam probiše da se voze. Evo pravo smo sa posla, pa da se provozamo. To je za njim pravi doživljaj, a i za nas malo starije nije loše da isporobamo. Ali šalu na stranu, bez problema sam kupio kartu on line. Definitivno će ovo biti veliki benefit i za Beograd kao i za Novi Sad. Ali da znate, nije Soko samo jedan voz koji je nov, moderan, i po Srbiji je vozni park renovinar – priča Darko, dok mladi dvadesetšestogodišnji Marko, programer iz Novog Sada nadovezuje koji kaže da je jedva dočekao voz.

– Iskreno jedva sam čekao. Za pola sata sam u Beogradu, mnogo mi znači, a posao mi nije daleko posle od Prokopa. Brže stignete vozom nego do nekih delova oba grada. Želja mi je da ostanem da živim u Novom Sadu, a da radim u Beogradu. Tako da sam voz će mi u tome u mnogome olakšati – priča ovaj mladić za NS uživo, dok ljubazna stjuardesa nudi piće.

Foto: nsuzivo.rs

– Hvala vam za mene voćni čaj i krem bananica – naruči mladić i dodaje da ćemo u Novom Sadu biti već za par minuta. Tačno u 17.34.

Sve u svemu koji god da je razlog vašeg putovanja novom vozom, vredi, a karta je do kraja promotivna svega 300 dinara.

Karte se mogu kupiti on line, preko sajta železnica, ali i na licu mesta.

S.M. i ekipa NS UŽIVO

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments