Foto: UHC Safe Trip

S dolaskom proleća i smanjenjem broja obolelih od koronavirusa, mnoge zemlje ukinule su svoje mere ili otvorile svoje granice uz ograničenja, a to znači da su odmori lakši i sigurniji.

Države u kojima je državljanima Republike Srbije ulazak bez COVID dokumenata dozvoljen su Bosna i Hercegovina, Albanija, Bugarska, Danska, Kuba, Mađarska, Rumunija, Crna Gora i Slovenija.

Informacije za državljane Republike Srbije koji putuju u inostranstvo o uslovima ulaska u ostale putem dostupne su na sajtu.

AUSTRIJA

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Austriju ukoliko prilože jedan od tzv. 3G dokaza (na nemačkom ili engleskom jeziku):
· dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, Covaxin, Covovax, Nuvaxovid;
· lekarsko uverenje o preležanoj bolesti;
· negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 24 sata (testovi za samostalnu upotrebu se ne prihvataju).

Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati 3G dokaz. Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, nije potrebna vakcinacija, test ili karantin.

Foto: TotalEnergies

GRČKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku uz posedovanje Evropskog digitalnog sertifikata COVID-19, odnosno:
· Sertifikata o vakcinaciji, koji je važeći nakon navršenih najmanje četrnaest dana od dana vakcinacije protiv virusa COVID 19 i ne više od devet meseci nakon završetka osnovne vakcinacije (druga doza), odnosno bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili i buster dozu.
· Sertifikata o preležanoj bolesti COVID 19, koja je konstantovana laboratorijskim RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom (Rapid test). Evropski digitalni sertifikat o preležanoj bolesti se izdaje četrnaest (14) dana nakon prvog pozitivnog testa i važi sto osamdeset (180) dana.
· Negativnog RT-PCR testa, ne starijeg od 72 sata pre ulaska u Grčku, ili negativnog antigenskog (rapid) testa, ne starijeg od 24 časa pre ulaska u Grčku, na prisustvo virusa COVID 19.

Foto: Shuterstock

EGIPAT

Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat. Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom, ili antigenski PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska u egipatske luke ulaska, sa izuzetkom dece mlađe od 12 godina.
· Lica koja su potpuno vakcinisana mogu ući u Egipat sa sertifikatom o potpunoj vakcinaciji protiv COVID 19.

ITALIJA

Na osnovu Uredbe Ministarstva zdravlja Republike Italije (na snazi od 01.03. do 31.03.2022. godine) ukidaju se tzv. liste zemalja i usklađuju se pravila za ulazak na teritoriju ove zemlje.
Licima koja ulaze iz naše zemlje u Italiju dozvoljen je ulazak, uz obavezno stavljanje na uvid sledećih dokumenata:
· zeleni sertifikat covid-19 (sertifikat o vakcinaciji vakcinama priznatim u EU (Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax) , sertifikat o preležanoj bolesti, negativni PCR test, ne stariji od 72 sata, negativni antigenski test, ne stariji od 48 sati) ili drugi sertifikat o vakcinaciji priznat u Italiji.

Foto: Jetsetter

NEMAČKA

Republika Srbija nije više u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze koronavirusom.

Putnici koji ulaze u Nemačku imaju obavezu posedovanja dokaza o pravu ulaska – potvrdu o vakcinaciji ili test na Covid-19 ne stariji od 48 sati (PCR ili antigenski test) ili sertifikat o preležanoj bolesti (urađen najmanje 28 dana ranije, a ne stariji od 90 dana).
Turistička putovanja ne predstavljaju važan razlog za ulazak, stoga trenutno nisu moguća za osobe koje nisu potpuno vakcinisane.

FRANCUSKA

Ulazak na teritoriju Francuske iz Srbije, budući da je sada u zelenoj zoni, ne podleže nikakvim ograničenjima.
· Za vakcinisane putnike nije potreban negativan test na polasku. Oni moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji transportnoj kompaniji i organima granične kontrole.
· Nevakcinisani putnici treba da pokažu transportnoj kompaniji i organima granične kontrole sledeće:
· negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati od polaska (u slučaju vezanog leta, od prvog poletanja)
– ili važeći sertifikat o oporavku od kovida (pozitivan rezultat PCR testa ili antigenskog testa koji je urađen najmanje jedanaest dana a najviše šest meseci od polaska).
Nikakve druge mere (testovi, izolacija) nisu na snazi po dolasku u Francusku.

TURSKA

Državljanima Srbije za ulaz u Tursku potreban je jedan od sledećih dokumenata:
· sertifikat o vakcinaciji sa najmanje 2 doze vakcine (1 doza za Džonson vakcinu) s tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana
· negativan PCR test ne stariji od 72sata
· negativan antigenski test ne stariji od 48 sati
· potvrdu o preležanom KOVID ne starija od 6 meseci računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa.
Gore navedeno nije potrebno i neće se tražiti od putnika koji su u tranzitu.

Foto: GettyImages

HRVATSKA

Srpski državljani koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju da predoče važeću EU digitalnu COVID potvrdu.
Ukoliko ne poseduju EU digitalnu potvrdu, ulazak u R. Hrvatsku biće omogućen ukoliko imaju:
·  negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 (ne stariji od 24 sata od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz);
· potvrdu ne stariju od 270 dana o primljene dve doze vakcine
·  potvrdu o preležanom virusu COVID-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine
·  negativan PCR ili brzi antigenski test

Takođe, ulazak u Hrvatsku će biti omogućen i ukoliko lice odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku u sopstvenom trošku uradi PCR test ili brzi antigenski test – BAT na SARS-CoV-2 uz obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog nalaza.
Putnici u tranzitu izuzeti su od navedenih uslova.

ŠPANIJA

Državljani Republike Srbije stariji od 12 godina mogu da uđu u Španiju ukoliko ispunjavaju jedan od sledećih uslova:
·  Poseduju sertifikat o vakcinaciji jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO.
·   Poseduju potvrdu o preležanoj bolesti ne stariju od 180 dana od dana uzimanja uzoraka. Osobe između 12 i 18 godina moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (mlađi od 12 godina ne podležu ograničenjima);
·   Potrebno je da lice prilikom ulaska u Španiju poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski (sa zajedničke liste EU) ne stariji od 48 sati ili potvrdu da je lice preležalo Covid-19.

Ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju već tranzitiraju kroz treću zemlju, obavezno proveriti uslove za tranzit kroz tu državu.

BAHAMI

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Bahame. Lica koja su u potpunosti vakcinisana i kod kojih je prošlo minimum dve nedelje od izvršene vakcinacije, moraju da poseduju negativan Antigen Rapid Test ne stariji od 5 dana u odnosu na putovanje.
·  Nevakcinisani putnici moraju posedovati negativan rezultat RT-PCR testa, ne stariji od 5 dana pre datuma dolaska.

Foto: Pexels

DOMINIKANSKA REPUBLIKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku, bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.

INDIJA

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Indiju ukoliko prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji ili negativan PCR test (ne stariji od 72 sata).

Foto: The Business Journals

INDONEZIJA

Zbog pandemije, za ulazak u Indoneziju potrebna je viza. Takođe u Indoneziju mogu ući i državljani Srbije koji imaju stalnu (KITAP) ili privremenu boravišnu dozvolu (KITAS). Stranci koji ulaze na teritoriju Indonezije treba da

· poseduju sertifikate o vakcinaciji (nema karantina za one koji su primili punu dozu vakcine najmanje 14 dana pre datuma dolaska u Indoneziju), negativan test na Koronu (ne stariji od 48 sati) i ukoliko je telesna tepmeratura osobe koja ulazi u Indoneziju niža od 37,5 S ne radi se ponovo PCR test.

MALDIVI

Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MEKSIKO

Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus.

Zorica Topić

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
05/05/2022 15:30

Objasnite nam 🙂

Achillieas
06/05/2022 07:54

Nije tacno za Grcku, ukinuli su sve mere pre par nedelja. Ne treba vam nista vise