Foto: Grad Novi Sad

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima i prigodnom svečanošću obeležen je Dan Mesne zajednice „Kisač”, odnosno datum kada je to novosadsko prigradsko naselje oslobođeno u Drugom svetskom ratu.

Događaju je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić koji je, čestitajući građanima Kisača Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, ukazao na važnost negovanja zajedništva i kulture sećanja.

Foto: Grad Novi Sad

– Sa posebnim pijetetom se sećamo oktobarskih dana 1944. godine, jer upravo su oni opredelili slobodarsku tradiciju našeg Novog Sada. I zato je važno da svakog 13. oktobra, na dan kada je oslobođen Kisač u Drugom svetskom ratu, pošaljemo jasnu poruku o našem zajedništvu. Poslednjih godina, Novi Sad je izrastao u polumilionski evropski grad koji se najbrže razvija, imamo fantastične rezultate u svim sferama života, osvojili smo dve titule – Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture. Ali, svega ovoga što smo postigli ne bi bilo da nije bilo antifašističke borbe, da nije bilo naših oslobodilaca, da nije bilo naših slavnih predaka koji su dali živote braneći nas od fašističkog zla. I zato nikada nećemo dozvoliti da vreme koje neumitno prolazi umanji veličinu njihovog podviga – izjavio je Milan Đurić i dodao:

– Važno je i to da svakog momenta budemo svesni činjenice da fašizam stalno vreba u nekim novim oblicima, i da budemo spremni da mu se suprotstavimo, da ga zaustavimo. Naravno, ne smemo da dozvolimo pojavu bilo kakvog oblika ekstremizma i podela u našem društvu. Naše zajedništvo je najveća dragocenost Novog Sada, a Kisač je sinonim za zajedništvo i najbolji primer kako narodi žive ne jedni pored drugih, nego jedni sa drugim.

Predsednik MZ „Kisač” Jan Vozar ukazao je na važnost obeležavanja 13. oktobra, datuma koji ima veliki značaj za sve Kisačane.

– Okupili smo se da zajedno obeležimo ovaj dan. Ne smemo nikada da zaboravimo naše heroje koji su platili visoku cenu slobode u kojoj mi živimo 77 godina. Naša je obaveza da tu slobodu poštojemo, a njihovo herojstvo i žrtvu zauvek pamtimo- rekao je Jan Vozar.

Nakon polaganja venca na Spomenik palim borcima, zamenik gradonačelnika je u pratnji autora Pavla Surovog pogledalo izložbu „Kruna”, a zatim prisustvovao programu u okviru kojeg su ovogodišnjim dobitnicima uručene Oktobarske nagrade MZ „Kisač”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Đurić (@milandjuric77)

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments