Foto: Screenshot/Instagram

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojnoobaveštajne agencije u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba.

Svečanosti su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, narodni poslanik Igor Bečić, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i veterani Agencije.

Čestitajući praznik pripadnicima VOA, ministar Vučević je poželeo da i dalje nastave da rade u cilju odbrane i zaštite državnih i nacionalnih interesa.

– Da iznad svega štitite državne interese, da štitite, čuvate i promovišete nacionalne interese Republike Srbije, svih njenih građana, ali i celokupnog srpskog naroda i da vodite računa u okviru vaše nadležnosti i delokruga po pitanjima iz resora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – istakao je ministar Vučević.

On je izrazio posebno zadovoljstvo jer su na svečanosti prisutni i izaslanici odbrane iz 27 država, ali i vojni predstavnici diplomatskih misija pri UN, OEBS i NATO, prvi put ovako okupljeni, čime ovaj praznik, kako je naglasio, dobija pun kapacitet.

– Razmena informacija i iskustava, sagledavanja analize i zaključaka je nužno potrebna našoj državi, posebno imajući u vidu sveukupni ambijent i okolnosti koje nas okružuju. Nikada nisu jednostavne okolnosti u Srbiji ili za Srbiju. Nije to nikakava novina, to je jedan, nažalost istorijski kontinuitet, ali rekao bih da su događaji koji su aktuelni nešto složeniji, svakako izazovniji – naglasio je ministar Vučević.

Foto: Screenshot/Instagram

Ukazujući na važnost njihovog rada, ministar odbrane je podsetio na dešavanja koja su obeležila prethodnih nekoliko godina na svetskom nivou, a koja niko verovatno nije mogao da potpuno predvidi ili sagleda, kao što su pandemija virusa kovid i sukob u Ukrajini.

Posebno je nepopularno, naglasio je ministar Vučević, biti ono što mi sa ponosom ističemo – vojno neutralna država.

– Nemamo prava na odustajanje, moramo da radimo maksimalno, čuvamo državne i nacionalne interese, da budemo mudri, da ono što bi rekao Miloš Obrenović „preteknemo za mutna vremena“, da sačuvamo državu, da sačuvamo narod, da imamo odgovore na sve izazove, a da na one izazove na koje možda nije lako ili nije moguće odmah dati odgovor dobijemo vremena da osnažimo i da možemo da odgovorimo – rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane je poručio da je ponosan na sve što su pripadnici VOA radili, ne samo prethodne godine, već i decenijama unazad.

– Veoma sam zahvalan i svim nekadašnjim pripadnicima VOA i veoma ponosan na državnu politiku koju predstavlja, personifikuje pre svega predsednik Republike Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant i pozivam vas poštovani pripadnici Vojnoobaveštajne agencije da nastavite u narednom periodu još snažnije da radite, da se borite još odlučnije za Srbiju, za srpske interese, da nastavite da otvarate vojna izaslanstva, sve ono što ste definisali u vašim planovima. Za pohvalu je i da smo otvorili dva nova vojna izaslanstva u Španiji i Libanu – naglasio je ministar Vučević.

On je, takođe, ukazao i na značaj saradnje sa Ministarstvom spoljnih poslova u radu naših izaslanstava širom sveta.

– Čestitajući vam praznik, još jednom da ponovim pre svega pripadnicima Vojnoobaveštajne agencije – čast i poštovanje prema svima, ljubav samo prema Srbiji. Živela Vojnoobaveštajna agencija i živela naša otadžbina Srbija – poručio je ministar Vučević.

Direktor VOA general-major Zoran Stojković naglasio je da su se okolnosti u svetu promenile, da su složene i da nas najteži izazovi kao državu tek očekuju te da „moramo da radimo još brže, bolje, uspešnije“ da bismo svi zajedno, jedinstveni učestvovali u odbrani naših vitalnih, državnih i nacionalnih interesa. Pozdravljajući izaslanike odbrane Srbije, direktor VOA istakao je da su svi oni pažljivo birani, da su se usavršavali u zemlji i inostranstvu, u veoma širokom spektru specijalnosti.

– Prva su linija odbrane bezbednosti naše države i mogu da nam služe za ponos. Zahvalio bih našem najvišem državnom rukovodstvu, pre svega predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane, koji su nam pomogli da podmladimo i osavremenimo Agenciju i da na kvalitetan način izvršavamo naše postavljene zadatke, istakao je general Stojković i poručio da će odbrana interesa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i nacionalnih državnih interesa u inostranstvu i ubuduće biti imperativ u radu VOA.

Vojnoobaveštajna agencija obeležava svoj dan u znak sećanja na 5. mart 1884. godine, kada je u okviru reorganizacije i modernizacije srpske vojske doneta Uredba o đeneralštabnoj struci, kojom je u okviru Operativnog odeljenja Glavnog đeneralštaba formiran Spoljni odsek.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments