Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novi Sad i njegovi studenti obeležili su danas Svetski dan srpskog kola, koje je Unesko uvrstio na svoju listu 2017. godine. Studentski centar Novog Sada, Folklorni ansambl “Vila” i SKUD “Železničar” organizovali su manifestaciju u studentskom kampusu, a događaju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Grad Novi Sad uvek podržava zaštitu kulturnog nasleđa i baštine. Unesko je prepoznao i zaštitio je kao kulturno nasleđe. Još mi je draža činjenica da se veliki broj mladih i srtudenata odazvao. Naše kolo predstavlja slogu, radost, a to jesu vrednosti koji mladi na najbolji način predstavljaju- istakao je zamenik gradonačelnika Grada Novog Sada Igor Crnobarac.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predstavnik studenata Bojan Rašković naveo je da mu je zadovoljstvo što su se odazvali važnom događaju.

-Imamo priliku da zajedno promovišemo sa studentim svih fakulteta u Novom Sadu prave vrednosti- jedinstvo, prijateljstvo, čestitost, nasleđe. Igrom i pesmom održavamo našu kulturu- izjavio je Rašković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Milorad Lonić, predsednik Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i direktor ansambla “Vila”, istakao je da je nematerijalno nasleđe važno kako bi narod bio uvažavan.

-Danas je svet postao jedna mala zajednica. Zahvalni smo našim precima što su nam u amanet ostavili mnogo toga. Danas ćemo iz akademske zajednice Novog Sada poslati poruku o važnosti kulturno nematerijalnog nasleđa. Zahvalni smo Gradu Novom Sadu na ovom događaju- naglasio je Lonić.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments