Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Novom Sadu danas se obeležava 103 godine od prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Novog Sada Jelena Marinković Radomirović položili su vence na spomen-ploču na Trgu slobode.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Odluka doneta 25. novembra 1918. godine je promenila tok istorije u pravom smeru, zahvaljujući mudrom i ispravnom razmišljanju naših predaka. Zahvalan sam Udruženju potomaka slavnih boraca koji su vojevali bitke početkom 20. veka, a tu su naši prijatelji iz Saveza vojvođanskih Mađara koji sa nama uvek obeležavaju ovaj važan datum. Ponosni smo na našu istoriju, čuvamo je i smatramo da treba još više da radimo na kulturi sećanja. Žao mi je što sećanje na taj istorijski važan datum nije više prisutno u srpskom narodu, jer on nije samo regionalni praznik, već veliki događaj za celokupan srpski narod bez obzira na to gde on živi. Pre više od jednog veka, Velika narodna skupština je donela veliku odluku, a posebno smo ponosni na to što su na toj skupštini žene imale izborno pravo, što je bio raritet tada u Evropi – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao svim građanima u Republici Srbiji veliki praznik 25. novembar, posvećen tom datumu 1918. godine.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad Goran Maksimović je naglasio da se tog 25. novembra 1918. godine dogodila najveća pobeda srpskog naroda i vojske.

– Mi smo izuzetno ponosni na taj dan i sa velikim pijetetom ga proslavljamo. Srpski narod je u tom krvavom ratu doživeo neviđenu golgotu, a shodno tome, ovaj datum se može nazvati „vaskrsom Srbije” – rekao je Goran Maksimović.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments