Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Godine 1921. odlukom tadašnjih gradskih vlasti počeo je zakup i prodaja placeva koji su omogućili stanovnicima Novog Sada da na Slanoj bari započnu novi život. Tim povodom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju info-ploče ispred Crkve a je izložba “100 godina Slane bare” koju je upriličio Istorijski arhiv grada Novog Sada

-Iako su poplave često pretile ovom kraju, ipak je 1921. godine ovde započet život. Na izložbi je prikazan spisak imena prvih zakupaca placeva na Slanoj bari, s druge strane imamo i odluke države koje je donela Gradska skupština tada i kako se razvijala Slana bara u prošlosti. Oni su napravili svoje udruženje 1927. godine radi unapređenja života u svom kraju- istakao je Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novi Sad je dobio još jednu kulturnu stanicu, pod nazivom “Barka”. U nju je uloženo 150 miliona dinara a izgrađena je na mestu nekadašnje Mesne zajednice “Slana bara”. Objekat se prostire na 670 metara kvadratnih. U sklopu kulturne stanice nalazi se i biblioteka.

U sklopu kulturne stanice nalazi se i dečije igralište; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ne možete a da ne budete ponosni kada vidite kako se menja naš grad i grad svih Novosađana. Danas posle sto godina vidite drugu konfiguraciju, sada je ovo deo grada, urbanizovan. Posebno mi je interesantno što se na planu grada iz 1934. godine vidi ono što nam neki danas spočitavaju a što je još tada bilo predviđeno kako će se grad razvijati. Nije ničija novotarija već su ljudi tada razmišljali kako grad ide napred. I niko nema prava da nam Novi Sad zaustavlja i niko nema prava da zausta decu, i decu naše dece, niko nema prava da Novi Sad, koji u svom imenu nosi da je nov, svež, kažnjava- rekao je gradonačelnik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija Mladenović
02/01/2022 13:36

Bravo za razvoj i ovog dela grada! Odrasla sam na Slanoj bari, gde su moji roditelji sagradili kuću 1939. godine. I sada se tamo nalazi moja roditeljska kuća, koja je od 1939. g dva puta obnovljena. Nalazi se u ulici Omladinska broj jedan. Tada i mnogo godina posle, tu gde je sada crkva, sportski centar, škola, obdanište, policijska stanica, mesna zajednica i sada novi kulturni centar bile su njive. Cela Slana bara nalazila se sa druge strane Sentandrejskog puta, tada Međunarodnog puta. Tamo je bila mesna zajednica sa salom za bioskopske projekcije i bibliotekom. Tamo je bila pekara, prodavnica i… Učitaj još »