Foto: Screenshot/Instagram
Ariel Čahi iz Izraela uzgojio je najtežu jagodu na svetu, kojom je oborio i Ginisov rekodr. 

Potvrđeno je da najteža jagoda na svetu iznosi 289 grama, odnosno 299 grama sa svojom stabljikom. Plod, za koji je potvrđeno da je najteža jagoda na svetu, dug je 18 centimetara, širok četiri, i ima obim od 34 centimetra.

Ova jagoda je sorte „ilan” i uzgajana je u Arielovom porodičnom preduzeću „Jagode u polju” koje se nalazi u Kadima-Zoranu, u Izraelu.

Sortu jagoda „ilan” prvobitno je uzgajao dr Nir Dai, istraživač iz Izraelske organizacije za poljoprivredna istraživanja, u ARO vulkanskom centru u Bet-Daganu, blizu Tel Aviva.

-Tokom ove sezone jagoda krajem januara i početkom februara bilo je posebno hladno. Jagoda se polako razvijala više od 45 dana od cvetanja, što je prouzrokovalo njenu veliku veličinu u fazi punog zrenja. To je značilo da više bobica raste i spaja se u jednu veliku jagodu – objasnio je dr Nir Dai, koji je bio jedan od svedoka tokom merenja jagode.

Hladni vremenski uslovi koje je opisao dr Nir Dai doveli su do velikog roda jagoda za Arielovu voćarsku farmu, proizvodeći ne samo jednu, već četiri neuobičajeno velika ploda.

Šampion u teškoj kategoriji težio je 289 grama, .

Prethodni rekord za najtežu jagodu na svetu bio je 250 grama. Uzgojio ju je Koji Nakao iz Japana i izmerena je u Fukuoki 28. januara 2015. Jagoda je bila japanska sorta pod nazivom „amaou”.

rts.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments