Ilustracija (Foto: Pixaba / Bokskapet )
Ministarstvo kulture i informisanja donelo je, po predlogu komisije Filmskog centra Srbije, rešenje o dodeli novca za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu.
Konkurs za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova raspisao je Filmski centar Srbije, a komisija FCS-a odlučivala je u sastavu: Marko Jocić, Dušan Jovović, Marko Krstić, Kosta Peševski i Nenad Pavlović.
Na konkurs je prijavljeno ukupno 23 projekta, a podržana su četiri, navedeno je na sajtu FCS.
KUĆA
Rediteljka: Tanja Brzaković
Producentska kuća: Talas film
Iz obrazloženja komisije: Priča o tri generacije koja je vešto izvedena kroz izazove starog i novog vremena, odnosa između lika Jovana, njegove ćerke Ane i unuka Nikole. Porodična drama koja jasno komunicira sa gledaocima koji žive u današnjem modernom svetu i sa svim iskušenjima koje on donosi. Scenario se bavi temom porodice njihovim odnosom u domu i van njega, suptilno nas vodi kroz teme prošlosti i sadašnjosti ali nikako ne osuđuje i nameće zaključak.
JUŽNI VETAR 3
Reditelj: Miloš Avramović
Producentska kuća: Režim
Iz obrazloženja komisije: Treći nastavak poznate franšize, koja je postala nacionalni i regionalni produkcijski brend i bioskopski blokbaster, donosi kvalitativno pomeranje autorskog postupka, i rediteljski, i ritmički, i vizuelno, u odnosu na drugi deo trilogije “Ubrzanje”.
RIBAR I BALERINA
Reditelj: Lazar Ristovski
Producentska kuća: Zillion film
Iz obrazloženja komisije: Usred bombardovanja SRJ 1999. počinje neobična ljubavna priča između ribara Milete i ruske balerine Ljudmile. Neobičan susret nastaje kada se ruski brod nasuče na periferiji Beograda. Romansa između ribara i balerine traje nekoliko noći dok nad gradom proleću tomahavk rakete a vojska vreba nevidljivi avion F117 da ga obori.
 
JA LI GRMI, JA L’ SE ZEMLJA TRESE?
Reditelj: Siniša Cvetić
Producentska kuća: Košutnjak film
Iz obrazloženja komisije: Radnja filma se dešava krajem 16. veka, u Srbiji porobljenoj pod Osmanlijskim carstvom. U prvom planu su hajduci koji se suprotstavljaju opresiji turske vlasti na Balkanu. Glavni junak je devojka koja se prerušava u hajduka, želeći da osveti svoju porodicu.
Kompletan tekst rešenja pročitajte u dokumentu ispod teksta.
Podržani su i domaći dugometražni dokumentarni filmovi, domaći dugometražni igrani filmovi za decu i omladinu, kao i proizvodnja manjinskih koprodukcija.
ekapija
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments