Foto: Printscreen/Instagram/RTS/Ilustracija

Činjenica je da živimo u vrlo turbulentnim vremenima, gde region predstavlja jedno veliko “bure baruta“ koje bi jednim nesmotrenim potezom pojedinca izazvalo veliku eksploziju i katastrofu nemerljivih srazmera. Nažalost, živimo u vremenu iskušenja i izazova koji, ne našom voljom i odlukom, usporavaju i koče prosperitetnu budućnost kojoj težimo, navodi u svom autorskom tekstu Mihailo Janjić, analitičar.

Ipak, turbulentno vreme ima i svoje afirmativne pojave, junake i pozitivce. Veliki Petar Petrović Njegoš na sebi svojstven način te ljude opisao je možda i najslikovitijim citatom “Gorskog vjenca“: “U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci!“

Muka je postala sinonim za život našeg naroda, ali iz te muke rodili su se i projavili junaci poput: Miloša Obilića, Kneza Lazara, Karađorđa, Miloša Obrenovića, Hajduk Veljka, Marka Miljanova, Gavrila Principa, Milunke Savić, pilota Milenka Pavlovića, junaka sa Košara i Paštrika… ima i onih kojima je oružje bilo diplomatija od kralja Milutina, preko dubrovačkih poklisara i Save Vladislavića, Dositeja Obradovića i Petra Cetinjskog, prote Mateje Nenadovića i Ilije Garašanina, Jovana Ristića i Stojana Novakovića, do Branislava Nušića i Milana Rakića, Nikole Pašića i Milovana Milovanovića, Jovana Dučića i Jovana Jovanovića Pižona, Miloša Crnjanskog i Stanislava Vinavera, kralja Aleksandra Karađorđevića i kneza Pavla, Milana Stojadinovića i Iva Andrića…

Foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

Novo vreme donelo je i novo breme, pa tako i svoje junake kao što je Miloš Vučević, ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Već danas Vučević po mišljenju svojih sugrađana slovi za najboljeg gradonačelnika i neimara Novog Sada. Kada je pre 11 godina preuzeo rukovođenje gradom on je bio na ivici bankrota, sa javnim sektorom u kolapsu i bez ijedne uspešne fabrike. Od palanke i čaršije kroz koju je protutnjao putujući cirkus ostavljajući iza sebe javašluk, nered i štetu, uspeo je da stvori grad koji se najviše razvija u Evropi, grad koji je postao nosilac dve prestižne titule Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice mladih. Iza sebe gradonačelnik Vučević ostavio je na računu Grada 7.540.918.705 dinara što je za dve milijarde više nego kada je preuzeo tu funkciju. Novosadsku privredu koja je doživela sunovrat uzdigao je na noge i postavio je kao stabilnu sa tendecijom njenog napretka. Dolazak novih investitora, otvaranjem novih radnih mesta, podsticajem preduzetništva… Novi Sad postao je ekonomski lider ne samo u Srbiji nego i u okruženju.

Svoja junačka dela nastavio je radom u ministarstvu odbrane, resor koji je preživeo inkviziciju vlasti Demokratske stranke. Od lovačkog društva do najmodernije opremljene vojske u regionu, od istopljenih do najsavremenijih tenkova i drugog naoružanja, i ono što je najbitnije, povratio je poverenje građana u Vojsku Srbije, čineći od nje najjači garant mira i stabilnosti, opomenu da srpski narod nikada više neće doživeti egzoduse i pogrome. Najviše pažnje u dosadašnjem radu posvetio je negovanju kulture sećanja. Sa apsolutnim moralnim pravom izašao je pred svet govoreći o srpskim žrtva, tražeći pravdu i istinu.

Mudrom politikom, odolevajući izazovima prouzrokovanim u čitavom svetu, uspešno rame uz rame sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, čuva mir i stabilnost nedozvoljavajući da eksplodira to “bure baruta“, a opet snažno štiteći nacionalne interese koji su nekada bili samo floskula i predizborna izlizana fraza.

Foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

Zbog svega navedenog, bez bilo kakvkog ustručavanja, možemo reći da je Miloš Vučević, stao u red srpskih heroja.

Uveren sam da će se o njegovom liku i delu tek govoriti i pisati.

Mihailo Janjić, analitičar

kurir

7 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
02/05/2023 14:51

Mali ti treba da uramis i pored ikone da okacis, da smo mi normalna, uredjena drzava, mogao bi samo da cistis ulice… 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
nata
02/05/2023 18:08

ha ha… ha

Simeon
02/05/2023 22:09

Pa to što ste vi napisali , pravi Novosađani uopšte ne misle tako i ne vide tako ulogu M. V. u urnanizaciji NS.
NS je unisten , ružnom , brzom i kusom gradnjom.

Realnost
03/05/2023 11:59

Za dva dana snega nije uspeo da očisti ni jednu ulicu, dali se vi to sprdate s nama, a šta čini za vojsku to najbolje zna vojska, ništa kao ni oni pre njega!!! Još jedan poslušnik i glumac, kao da im je Zelenski uzor, sve same komedije!!!!

Gile
03/05/2023 13:11

Ostavo je pola grada u rupama, bulevari ulice?
Bitno je da su kamere svuda postavljene, kazne, narod neka puni budžet?

Neupućeni
03/05/2023 14:00

Da li ovaj analitičar i ja živimo u istom gradu Novom Sadu?

Mile
04/05/2023 07:15

Čovek je sve što je moglo da se ne pokvari jednostavno pokvario. Nesposoban je baš za sve, samo neki mediji i plaćena reklama prave od njega sposobnog političara ali realnost je nešto sasvim drugo. Novi Sad nikad lošije nije izgledao ni funkcionisao, sve se radi bez reda i na pola.
Ne vredi reklama kad je stvarnost očigledna, sve je vidljivo golim okom.