Foto: Boardwalk Honda
Vozači su u obavezi da imaju zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, kada se zimski pneumatici menjaju za letnje. Početak novog meseca nam se bliži, a u vulkanizerskim radnjama očekuju se gužve. 

Zimske gume trebalo bi da se zamene letnjim kada su temperature stabilno iznad 7°C, jer se bolje ponašaju na putu. Po nepisanom pravilu, zimske gume trebalo bi pravilno skladištiti.

Zašto je potrebno promeniti pneumatike?

Zimske gume imaju šaru sa više poprečnih kanala kako bi trakcija po snegu bila bolja, a napravljene su od mekše smeše da bi obezbedile neophodne performanse po hladnom vremenu.

Samim tim, kao takve, zimske gume se mnogo brže troše po toplom asfaltu, ne mogu da drže dobro vozilo u krivinama i sa njima je neuporedivo duži put kočenja.

Letnje gume su napravljene od tvrđe smeše u odnosu na zimske, kako bi mogle da obezbede optimalne performanse po vrućem asfaltu. Tu se misli na put kočenja i stabilnost.

Nove, ali i polovne letnje gume, kreću se od 3.000 dinara do 300 evra. Kupovinom guma niste završili sa troškovima. Zamena guma kod vulkanizera je 450 dinara po gumi, ali se u zavisnosti od njene veličine može kretati i do 600-700 dinara najviše.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments