Foto: Vemos
Od danas je u Srbiji obavezna primena novog modela elektronske fiskalizacije, a istovremeno će u javnom sektoru početi i primena sistema elektronskih faktura, saopštilo je Ministarstvo finansija uz ocenu da je novi sistem “ključna poluga u borbi protiv sive ekonomije”.
Ovaj model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od danas, 1. maja, svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.
-Država je, kako poreski obveznici ne bi imali trošak prelaska na novi model fiskalizacije, obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uređaju i 100 evra po lokaciji za sve koji su se prijavili za tu vrstu pomoći, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos je bio veći za 20 odsto. Za subvencije se prijavilo 130.966 obveznika fiskalizacije, a ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara – navedeno je u saopštenju ministarstva.

beta/nsuzivo.rs
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Irena
01/05/2022 14:33

Aj sad jedan tekst o tome kako nema dovoljno fiskalnih kasa i kako je tehnički ne izvodljivo da se svi osposobimo do danas