Foto: nsuzivo.rs./Pavle Pejić
Danas je organizovan info dan povodom lansiranja javnog poziva za drugi krug dodele bespovratnih sredstava u okviru StarTech projekta “Od inovacija do zvezda” u Naučno tehnološkom parku Novi Sad.

Ovom prilikom biće predstavljeni uslovi i kriterijumi po kojima startap timovi, mikro, mala i srednja preduzeća i svi oni koji imaju inovativne biznis ideje ili žele da transformišu svoje poslovanje uvođenjem novih tehnologija.

Foto: nsuzivo.rs./Pavle Pejić

-Posebno mi je zadovoljstvo što se ovaj događaj odvija u vreme kada su raspisana dva javna poziva u najmlađem naučno-istraživačkom parku i onom koji ima najveći potencijal, gde postoji i veliko interesovanje za članstvo – rekao je Nebojša Drakulić, v. d. direktora, Naučno tehnološki park Novi Sad.

Trogodišnji projekat StarTech za podršku inovativnosti i digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća, vredan ukupno 5 mil dolara, sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris International.

Foto: nsuzivo.rs./Pavle Pejić

-Danas najavljujemo poziv na osnovu koga ćemo podeliti milion dolara za inovativna preduzeća za digitalnu transformaciju. Iznos tih bespovratnih sredstava je od 25 hiljada dolara do 100 hiljada dolara. Uslovi su veoma fleksibilni. Oni koji dobiju moći će da dobiju dodatnu podršku u smislu mentoringa i učešća na Međunarodnim sajmovima – rekao je Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije, NALED

Pored bespovratne finansijske pomoći, projektom je predviđena podrška unapređenju regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija i za promociju srpskog preduzetništva, inovacija i inovatora.

-Nema boljeg mesta od promocije ovakvog projekta kao što je NT park u Novom Sadu. Veliko je zadovoljstvo hodati ovim prostorom i uživati u realizaciji onoga o čemu smo pričali na Svetskoj izložbi u Dubaiju, a to je da je Vojvodina vodeća regija na teritoriji Srbiji i po IT sektoru i po digitalnoj poljoprivredi. Preko 14.000 zaposlenih u AP Vojvodini jeste u IT sektoru i apsolutna podrška sa naše strane ide ovom konkursu i očekujemo osnivanje novih firmi da bismo mogli mi kroz naše konkurse da ih podržimo u toku ove i naredne godine – istakao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam

Foto: nsuzivo.rs./Pavle Pejić

Naučno-tehnološki park je zvanično otvoren 12. decembra 2021. godine kada je aktivno započeo sa radom. Nakon toga, uručeni su ugovori, a kao rezultat dobijena su dva instituta, devet tehnološko-razvojnih kompanija i devet startap kompanija.

Trenutno su raspisana dva javna poziva za startup kompanije i tehnološko razvojne kompanije. Na raspolaganju će biti još 10 kancelarija za startup kompanije i ukupno 807 kvadrata raspoređenih u tri prostorne celine za tehnološko-razvojne kompanije. Nakon realizacije ovih javnih poziv, naučno-istraživački park biće popunjen sa više od 90 procenata.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments