Cunami cena kirija u Srbiji, naročito u Beogradu, od Nove godine mogao bi konačno da splasne. Sve manje Rusa dolazi, trenutni broj se osipa, pa potražnja za stanovima sve više opada. Stručnjaci zato očekuju da će od Nove godine konačno početi da padaju cene zakupa, koje su u prestonici poslednjih meseci prevazišle sve razumne granice po visinama do kojih su dogurale.
Na sreću podstanara, kako agenti za nekretnine kažu, izgleda da se haos sa cenama kirija smiruje. U ovom trenutku, stanovi su u proseku skuplji za oko 50%, a centru Beograda su i dvostruko veće, u odnosu na zakupe pre početka rata i talasa Rusa i Ukrajinaca koji su došli u Srbiju.
Prema rečima vlasnika prestoničke agencije za nekretnine Peđe Devića, gotovo preko noći su garsonjere od 350 EUR, skočile na 600, a jednosobni stanovi na priferiji su prešli 400 EUR. Stanovi u širem centru koji su koštali 400 do 500, dogurali su do 800 i 1.000 EUR. Dvosobni i trosobni luksuznije opremljeni donedavno su se rentirali i za 2.000 EURmesečno!
– Osetno se smanjila tražnja, a to će sigurno u nekom trenutku povući i kirije naniže. Cene najma koje su pojedini stanodavci odredili, a zbog kojih su porodice morale da napuštaju stanove u kojima su i godinama živele, nisu realna slika, niti mogu da potraju večno. U drastičnim situacijama, kakvih je bilo dosta prethodnih meseci, odbijali smo da posredujemo kao agencija – kaže Dević.
EPA-EFE (Focke Strangmann)
Kako sagovornik Novosti kaže, tokom septembra naročito, ali i u oktobru i do sredine novembra, navala na gotovo svaki slobodan stan bila je nezapamćena. Lepo opremljene garsonjere i malo veći apartmani u centru grada nisu mogli ni pet minuta da se zadrže na oglasima.
– Stizale su desetine ponuda, koju god cenu da označe. Već od sredine novembra primećeno je usporavanje, a od decembra još veće smirivanje. Osim ruskih državljana koji su već tu ili pomalo već i napuštaju Beograd, pa odlaze u manje povoljnije gradove, ili Srbiju uopšte, novi sve manje dolaze. Nismo ni očekivali da ovakva situacija može da potraje večno, pa smo vlasnicima savetovali da čuvaju stalne stanare. Neće se preko noći cene sniziti, ali će početi da padaju. Pod uslovom da se nešto novo ne dogodi, jer je ovo tržište vrlo neizvesno. Ruski državljani na svaka tri meseca moraju da produže boravak, a ugovore o zakupu su uglavnom potpisivali na period od tri do šest mesci – kaže Dević.
Dević kaže da su Rusi najviše tražili u opštinama Vračar, Stari grad, centralnim delovima Palilule i Zvezdare, kao i na Novom Beogradu gde je luksuzna nova gradnja.
Da se smiruje haos na tržištu nekretnina smatra i vlasnica agencije Katarina Lazarević. Očekuje da će manja tražnja usloviti veću ponudu stanova, a to znači jeftinije rente.
– Trenutno nema novog talasa Rusa koji su zainteresovani za iznajmljivanje stanova, zbog čega je ponuda bolja, ali su cene zakupa i dalje visoke. Stanodavci će brzo shvatiti da cene treba da prilagode našem standardu življenja, jer održavanje stana nije baš mala stavka i da se ne isplati da drže prazan stan – kaže Lazarevićeva.
Foto: nsuzivo.rs
Prema rečima Dragana Cvetićanina, predsednika Udruženja stanodavaca Srbije, i vlasnici se nadaju smirivanju tržišta i vraćanju u normalu. Očekuju stabilizaciju već do proleća. Moguć je, smatraju, još jedan manji nalet u toku zime, zbog jake energetske krize u Rusiji.
– Stanodavci nisu oduševljeni stanarima iz inostranstva i druga strana priče je da jedva čekaju da se sve vrati u normalu – kaže Cvetićanin.
Kontrola najma
Poslednjih meseci kada su cene najma krenule da divljaju, povela se polemika u javnosti da li postoji zakonski način da se kirije obuzdaju i ograniči rast. Kontrola visine rente postoji u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Holandiji i mnogim drugim evropskim zemljama, kao i SAD. Kod nas nema takvog propisa, a iz Udruženja stanodavaca smatraju da to ne bi bilo fer, dok god se ne uvede red u ovo polje, kao i zaštite stanodavci od nemara stanara koji recimo odbiju da izađu iz stana ili ne plate račune i kirije.
novosti.rs
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Branko
23/12/2022 10:10

Podignite vi plate ljudima da mogu da kupe svoj stan, ili da rentiraju tuđi, pa neće biti problema, a ne da ćerate privatne vlasnike da spuštaju cijene svojih nekretnina za koje su rmbačili po 20 godina da ih kupe!