Foto: Zorana Jevtić
Cena barela nafte tipa “brent” koju koristimo u Srbiji je na svetskim berzama pala sa 120 dolara od prošlog petka na jutrošnjih oko 109 dolara, što je pojeftinjenje od oko 10 odsto, i u trendu je daljeg pada.

Globalne cene nafte počele su da padaju pre pet dana nakon što je Kina zbog kovida 19 počela da primenuje meru zatvaranja u Šangaju, gradu koji je veliki finansijski i proizvodni centar.

foto: Shutterstock, AP/Patrick Semansky

Nova vest je i da Bajden razmatra puštanje do 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi (SPR) na tržište tokom nekoliko meseci, pošto Bela kuća nastoji da obori visoke cene goriva, javlja Rojters pozivajući se na tri izvora upoznata sa planom.

Budući da bi maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama trebalo da prate kretanja “crnog zlata” na globalnom trštu, postavlja se pitanje da li će od sutra evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 u Srbiji da pojeftine?

Domaći naftaši oklevaju da daju preciznije prognoze, ali poručuju da i ako do promena cena u Srbiji sutra dođe, one će biti minimalne.

Prognoziranje novih cenovnika, pogotovu evrodizela, otežava i to što cena ovog energenta više ne prati kretanje globalne cene nafte, kako je ranije saopštilo Ministarstvo energetike.

Podsetimo, kada su prošlog petka menjane cene goriva u Srbiji, evrodizel je poskupeo za 10,77 dinara u odnosu na prethodnu cenu, dok cena benzina evro premijum BMB 95 nije menjana, iako je u prethodnih nedelju dana “crno zlato” na svetskim berzama poskupelo za oko 13 odsto.

– Trenutno se cena dizela zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cenu sirove nafte i benzina. Do skoro je cena benzina bila viša od cene dizela i obe su pratile cenu sirove nafte. To više nije slučaj, jer postoji manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdevanjem iz Rusije što utiče na rast cena ovog goriva. S druge strane, potrošnja benzina u Evropi je manja, a evropske rafinerije proizvode veće količine nego što je evropskom tržištu potrebno – saopštilo je tada Ministarstvo rudarstva i energetike.

Tako je od prošlog petka maksimalna cena evrodizela u Srbiji 198 dinara za litar, a benzina evro premijum BMB 95 176,05 dinara po litru.

CENE VAŽE OD 25.03. DO 01.04foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Za poljoprivrednike na pumpama NIS ostala je ista cena od 179 dinara za evrodizel, a dozvoljeno im je i da 60 litara sipaju u kanister.

U skladu sa Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, Ministarstvo rudarstva će sutra najkasnije do 13 časova, kako i svakog petka, obračunati prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata i dostaviti je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje će najkasnije do 15 časova utvrditi i objaviti najviše maloprodajne cene koje će važiti u narednih sedam dana.

Navedena uredba je doneta 11. marta i važiće 30 dana.

Kurir.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
01/04/2022 10:41

Nafta kad poskupi 10 dolara, dilez poskupi 10 dinara, nafta kad pojeftini 10 dolara, dizel opet poskupi 10 dinara 😀 Skroz logicno.