Foto: Depositphotos, daboost
Nakon optužbe američkog predsednika da je Vladimir Putin ratni zločinac, oglasila se i Kina: Nećemo zaboraviti ko je bombardovao našu ambasadu u Jugoslaviji.

-Kina nikada neće zaboraviti ko je bombardovao kinesku ambasadu u Jugoslaviji i nisu joj potrebna predavanja onih koji su prekršili međunarodno pravo – saopšteno je na sajtu kineske misije pri Ujedinjenim nacijama, a preneo je portal Sputnjik.

Saopštenje je, kako se navodi, objavljeno kao odgovor na kritiku kineskog stava po pitanju ukrajinske krize od strane NATO-a.

U saopštenju se još ističe da NATO, budući da predstavlja ostatak hladnog rata i najveći vojni savez na svetu, nastavlja da proširuje svoju teritoriju i spektar operacija.

“NATO bi morao dobro da se zamisli kakvu je ulogu odigrao u obezbeđivanju mira i stabilnosti u celom svetu”, naglašava se u tekstu saopštenja.

Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao Kinu da osudi specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, o čijem početku je 24. februara objavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine više puta je isticalo da kad je u pitanju ukrajinska kriza, Kina je uvek postupala objektivno i nepristrasno, donosila nezavisne sudove i iznosila sopstveni stav na osnovu suštine samog pitanja. Pored toga, Kina je, kako se navodi, uvek pozivala na dijalog i pregovore u cilju smirivanja situacije.

Sedmog maja 1999. godine usled bombardovanja Jugoslavije od strane NATO-a, pogođena je i kineska ambasada u Beogradu. Tom prilikom poginulo je troje ljudi, a više od 20 je ranjeno.

Sputnik

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Komentar
17/03/2022 12:46

Svaka im čast!