Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Nakon najave prvog čoveka Srpske Atine Miloša Vučevića da će finansirati rekonstrukciju Mađarskog kulturnog centra “Petefi Šandor” sa oko 63 miliona dinara, iz Saveza vojvođanskih Mađara poručuju da je ovo višestruku dobra vest.

SVM: Za nas Mađare ovo je veoma značajna investicija

To što će za nekoliko meseci Mađarski kulturni centar dobiti novo ruho, prema rečima Anamarije Viček, predsednice Gradskog odbora SVM u Novom Sadu, “za mađarsku kulturnu zajednicu izuzetno je važna investicija”.

– Kulturni centar “Petefi Šandor” proteklih decenija je bio jedan od najznačajnijih mesta u Novom Sadu vezano za mađarsku kulturu. Aktivnosti koje su tamo organizovane bile su namenjene od najmlađih uzrasta, pa naviše. Jedna od njih i najznačajnija je “ringato”, što predstavlja pevanje tradicionalnih pesama i igranje igara gde se deca od malena, osim što razvijaju govor, upoznaju sa sopstvenom kulturom i tradicijom. Tu se takođe organizuju igraonice i radionice za predškolce i osnovce, aktivnosti tokom letnjeg kampa. Zato nam je njegova rekonstrukcija izuzetno bitna, pogotovu imajući u vidu da je to stara zgrada sa dotrajalim instralacijama, gde ni grejanje nije kako treba, pa smo u zimskim mesecima morali da prekidamo sa aktivnositima – ističe Viček.

Sve rešeno: Ubuduće neće biti briga oko finansiranja

Međutim, kako je navela, najznačajnije je to što će se promeniti model finansiranja.

– Kulturni centar se do sada finansirao preko konkursa grada kao udruženje, što je na godišnjem nivou iznosilo oko 4 miliona dinara, a sada će on odlukom grada postati ustanova kulture. Samim tim, preći će na budžtsko finansiranje – kaže ona, ističući da je Novi Sad u svakom smislu multikulturni i multietnički centar regiona.

Mađarska zajednica je ovde brojna, dodaje naša sagovornica, naročito u Telepu.

– Dobro je što imamo tri osnovne škole u kojima se nastava odvija na mađraskom jeziku. Važno je da i vanškolske aktivnosti, one kojima se deca bave u slobodno vreme imaju prostor gde se mogu obavljati – zaključuje ona.

Vučević: Ponosan sam na to što je Novi Sad multi-kulti centra regiona

Prvi čovek Novog Sada saopštio je da je ponosan što je Novi Sad prepoznat kao “multi-kulti” centar regiona i kao “grad koji pokazuje da su različitost i posebnost prednosti i da je zajednički život raznih nacija bez ijednog incidenta, ne samo moguć, već da predstavlja pobedu svih nas koji u ovom divnom gradu živimo”.

– Iz ovih razloga finansiramo kompletnu rekonstrukciju Mađarskog kulturnog centra “Petefi Šandor” sa oko 63 miliona sam dinara i ovaj objekat će postati reprezentativno mesto i centar kulturnog života naših mađarskih komšija. Odnosi Srba i Mađara su duboko ukorenjeni u istoriji i zajedničkoj tradiciji, prožeti su zajedničkim težnjama za boljim sutra, a upravo Novi Sad i njegovi sugrađani služe kao najbolji primer i dokaz šta sve možemo da učinimo zajedno!

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments