Foto: Rina.rs
Evropski parlament je odobrio uvođenje jednodnevnih vinjeta koje se baziraju na udaljenosti, odnosno stvarno pređenim kilometrima.

 

Poslanici su dali zeleno svetlo sporazumu s vladama EU o definisanju naknada koje države članice mogu nametnuti kamionima, autobusima, kombijima i putničkim automobilima koji koriste saobraćajnice transevropske mreže.

Cilj novih pravila je čistiji transport, odnosno kažnjavanje vozača koji više zagađuju, a glavna “meta” su kamioni i autobusi. Dakle, veća emisija CO2 znači i veću cenu vinjete, dok će hibridnim, a posebno električnim vozilima naknade biti značajno smanjene, prenosi Jutarnji.hrPrema novim pravilima, vinjete će važiti jedan, sedam ili deset dana.

žDržave članice imaće dve godine da se pripreme za primenu novih pravila. Međutim, države će i dalje moći da zadrže svoje vinjete za određene delove ove mreže, ako mogu da dokažu da bi novi način naplate bio nesrazmeran očekivanom prihodu.

Važno je napomenuti da Evropski parlament neće prisiliti države članice da naplaćuju vinjete po emisiji CO2 na njihovim putevima, ali ako se države odluče na to, moraće da slede pravila EU. To znači da se odluka Evropskog parlamenta smatra preporukom koju svaka država članica može da prihvati ili odbaci.

nsuzivo.rs/Jutarnji.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments