Foto: Ustupljene fotografije
Peta sednica Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada održana je danas u Skupštini Grada Novog Sada.

Jedna od tema na Dnevnom redu sednice bila je obuka pedagoško-psiholoških službi i sekretara škola i članova učeničkih parlamenata na teritoriji Grada Novog Sada. Prema rečima predsednice Koordinacionog tela i članice Gradskog veća za obrazovanje Dine Vučinić, Grad Novi Sad prepoznaje značaj i podržava održavanje obuke na temu „Procedure i postupanja u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece i učenika”.

– Važno nam je da upravo oni koji su u direktnom kontaktu sa decom znaju da prepoznaju problem i da mu na pravi način pristupe. Obuku će, u prvoj fazi pohađati zaposleni u osnovnim školama, počeće već krajem tekućeg meseca i trajaće do kraja godine – izjavila je Dina Vučinić.

Foto: Ustupljene fotografije

Ona je dodala da nove mere, uvedene u cilju sprečavanja nasilja daju rezultate i istakla da je do sada više od sto slučajeva nasilja prijavljeno putem SOS telefona na broj: 064 844 88 00 ili putem mejla, na adresu: koordinaciono.nasilje@novisad.rs.

– Podržavajući nacionalnu platformu za prevenciju nasilja „Čuvam te”, Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je omogućio građanima da anonimno prijave sumnju na nasilje, ili bilo koji oblik nasilja. Tim povodom, 30. decembra prošle godine oformili smo Radnu grupu koju čine predstavnici svih relevantnih institucija, ustanova i organizacija i od tada, na ovaj način javljale su nam se žene koje su prijavljivale porodično nasilje, zatim roditelji koji su prijavljivali vršnjačko nasilje, ali i sama deca, odnosno učenici. Zaprimljeni pozivi su prosleđeni nadležnim institucijama koje su reagovale i već se pokazalo da je ova odluka bila dobra i potrebna – objasnila je Dina Vučinić naglasivši da će Koordinaciono telo nastaviti da uvodi konkretne mere u cilju prevencije nasilja – Naša Radna grupa obilazi škole gde zajedno sa nadležnim službama sagledava probleme, kao i sve ono što može da se uradi da bi se pospešila bezbednost učenika. Organizujemo edukacije roditelja i dece i radimo na tome da u naš rad uključimo predstavnike škola kako bi zajedno postizali bolje rezultate.

Na petoj sednici, članovi Koordinacionog tela razmatrali su i stanje bezbednosti u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada, usvojili Izveštaj Radne grupe i govorili o planovima za naredni period.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments