Foto: Grad Novi Sad
Svečana akademija povodom stogodišnjice postojanja rvačkog sporta u Novom Sadu održana je u Srpskom narodnom pozorištu u organizaciji Novosadskog rvačkog saveza.

U okviru programa nastupio je hor Gimnazije ”Jovan Jovanović Zmaj”, prikazan je film RTV Vojvodina posvećen velikom jubileju, a prsiutnima su se obratili predsednik Novosadskog rvačkog saveza Aleksandar Jovančević, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Zahvaljujem se u ime Novosađana Rvačkom savezu na jednom veku trajanja, na tome što su odoleli svim izazovima i iskušenjima i što čuvaju tradiciju ovog bazičnog sporta. To je obaveza i generacija koje dolaze, jer rvanje ima širi društveni kontekst. Najvažnije je da deca odrastaju u sportskim dvoranama i na zdravim vrednostima. Čestitam Savezu ovaj veliki jubilej i nadam se da će rvači i u narednim decenijama nizati uspehe – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Foto: Grad Novi Sad

Predsednik Novosadskog rvačkog saveza Aleksandar Jovančević rekao je da u rvanju ništa nije lako, ali da se sve radi sa puno ljubavi.

– Na Svečanoj akademiji danas su sa nama velika imena sa međunarodne i domaće scene, neću nabrajati da ne bih nekog zaboravio. Tu su i oni stariji koji su svedočili mnogim događajima, ali i mlađi koji se tek dokazuju – istakao je Aleksandar Jovančević.

Na osnovu pisanih tragova, rvanje u Novom Sadu datira od 1920. godine i sportskog kolektiva “Juda Makabi”, koji je igrao značajnu ulogu u razvoju rvanja u Jugoslaviji. Novosadski rvači bili su učesnici olimpijskih igara, osvajači evropskih, svetskih, mediteranskih i balkanskih medalja, birani su za najbolje sportiste Grada i Pokrajine, a naš grad bio je domaćin Evropskog prvenstva u rvanju pre dve godine.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments