Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da se sada nalazimo na maksimumu talasa korona virusa, da se može reći da ćemo postupno iz njega izlaziti i doživeti ublažavanje u narednim nedeljama.

– Mi jesmo u maksimumu ovog talasa i mogli bismo da kažemo da ćemo postupno iz njega izlaziti. Doživećemo ublažavanje u narednim nedeljama, ali se pojavio stelt omikron gde ne možemo da tvrdimo da nas neće uhvatiti i ne znamo njegov uticaj na epidemiološku situaciju – rekao je on.

Dodao je da su ranije najviše oboljevali stariji, a sada su u nezavidnoj poziciji i deca kod kojih se beleži sve veći broj zaraženih.

-Moramo razumeti da je nagli skok brojki posle Nove godine bio u uzrastu od 20 do 50 godina, to su bile dve trećine zaraženih. A sada se to preliva na decu, mlađe od 18 godina, i one od 50 do 69 godina. U uzrastu preko 70 godina imamo manji uticaj, ali to je ona druga faza o kojoj je pričao moj kolega profesor Tiodorović. Sada obolevaju stariji i oni sa slabijim imunitetom koji pune bolnice. Nažalost, među njima ima i težih slučajeva sa komorbiditetima i nevakcinisanih koji doživljavaju teške forme bolesti i smrtne ishode”, rekao je Kon.

– Kada sada pričamo o broju umrlih, to je tačno ali treba shvatiti da to ima dinamiku po uzrastu. Zbog prelivanja na decu, što se desilo još pre nego što su škole počele da rade, imali smo priliku da vidimo Vojvodinu koja od 10. januara radi školu, zašto je to bitno. Mogli smo da vidimo šta se tamo dešava pa da vidimo šta se kod nas očekuje u centralnoj Srbiji i Beogradu – rekao je on.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ajvanho
04/02/2022 09:54

Tiodora hvali, jer su deo iste farmakomafijške klike, a Nestorovića napada, jer ovaj govori o stanju uma i prevenciji, a u tome nema love.