Foto: Shutterstock
“Problemi sa pumpanjem gasa nastali su zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele našoj zemlji i nekoliko kompanija”, rekao je Peskov.

Gasprom je ranije saopštio da zaustavlja protok kroz Severni tok 1 zbog tehničkog kvara, prenosi Fajnenšl Tajms.

Isporuka ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 neće biti nastavljena u potpunosti sve dok “kolektivni zapad” ne ukine sankcije Moskvi zbog sukoba sa Ukrajinom, saopštio je Kremlj.

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina, okrivio je sankcije EU, Velike Britanije i Kanade za neuspeh Rusije da isporuči gas ključnim gasovodom, kojim se gas doprema Nemačkoj iz Sankt Peterburga preko Baltičkog mora.

“Problemi sa pumpanjem gasa nastali su zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele našoj zemlji i nekoliko kompanija”, rekao je Peskov, prenela je agencija Interfaks. “Ne postoje drugi razlozi koji bi mogli da izazovu ovaj problem sa pumpanjem.”

Komentari Peskova bili su do sada najoštriji zahtev Kremlja da EU ukine svoje sankcije u zamenu da Rusija nastavi isporuke gasa kontinentu.

Rusija i dalje isporučuje gas u Evropu putem gasovoda iz sovjetskog doba kroz Ukrajinu koji su ostali otvoreni uprkos sukobu, kao i putem gasovoga Južni tok preko Turske.

Ali Peskov je rekao da Rusija ne može da nastavi isporuku u potpunosti preko Severnog toka 1 dok Zapad ne ukine sankcije. On je optužio zapadne zemlje da izazivaju “previranja” uskraćivanjem zakonskih garancija Gaspromu da će turbine poslate na popravku biti vraćene.

“Očigledno je da se život ljudi, biznismena i kompanija u Evropi pogoršava. Naravno, obični ljudi u ovim zemljama će imati sve više pitanja za svoje lidere”, rekao je Peskov.

b92.net

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Goran iz Sarajeva
06/09/2022 14:09

Da dragi Bog da ,da im ga nikad ne puste ,pa da GADOVI pocrkaju od zime ! Tako bi imali slobodnu i prosperitetnu EU !!!