Foto: Buffalo Healthy Living

U Srbiji godišnje od raka dojke premine 1.600 žena, pokazuje statistika. Oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke.

Ženama nakon 30. godine se preporučuje da idu na redovne preglede ultrazvukom, dok se ženama starijim od 40. godina preporučuje da svake godine obave mamografiju.

Foto: Medical News Today

Promene na koži

Promene na koži ili zadebljanja mogu biti simptomi raka dojka. Nekada ova bolest kreće iz unutrašnjeg dela prema koži i nastaju blokade, a onda se događaju promene na koži. Također koža može izgledati kao narandžina koža, ali ovo može biti znak infekcije ili mastitisa, pa se nikako ne sme ignorisati.

Bol u bradavicama ili dojkama

Različita stanja mogu uzrokovati bol u bradavicama ili grudima. Uzrok bola takođe mogu biti PMS, trudnoća ili menopauza. Ali, ako je bol konstantna, a možda postoje i drugi simptomi, vrlo je važno javiti se lekaru. Bol može biti oštra ili tupa, a pojavljuje se jer rak raste.

Uvlačenje bradavica prema unutra

Neki oblici raka dojke mogu izazvati uvlačenje bradavica prema unutra, jer tumor raste i dojka menja oblik. Nedavno istraživanje pokazalo je da se kod 7% žena obolelih od raka dojke pojavljuje retrakcija bradavice, prenosi Prevention.com.

Foto: MedlinePlus

Iscedak iz dojke

Moguće su i neke druge promene na bradavicama, a može se pojaviti iscedak. No, dobra vest je što ovaj simptom ređe povezan s rakom. Iscedak se može pojaviti kod stiskanja ili ne, a može biti i krvav.

Oticanje cele ili dela dojke

Upalni rak dojke često započinje crvenom i upaljenom kožom koja bubri, a to je zbog toga ćelije raka zatvaraju protok limfe. Ovo je vrlo redak oblik raka, ali se može dogoditi.

Promena boje ili teksture

Ovo može uključivati različite stvari poput crvenila, zadebljanje bradavice ili nekog drugog dela dojke, tamniju boju kože ili se mogu pojaviti ljuskice. Ovi simptomi ne moraju nužno značiti da žena ima rak dojke, ali svaku promenu na dojkama treba proveriti.

zena.rtl.hr/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments