Foto: GoodtoKnow

Omikron se razmnožava drugačije od ostalih varijanti koronavirusa u disajnim putevima i u plućima, objavili su naučnici, dodajući da bi to saznanje moglo da pomogne u predviđanju delovanja omikrona i posledica koje ostavlja na zdravlje.

Naučnici su objasnili da se omikron brže razmnožava u disajnim putevima, a sporije u plućima. U poređenju sa ranijom varijantom koronavirusa, omikron se umnožava 70 puta brže u tkivima koja oblažu disajne puteve, što može olakšati njegov prenos s osobe na osobu.

U saopštenju za medije koje je objavio univerzitet u Hong Kongu, voditelj studije dr Majkl Čan Či-vai je napisao: “Važno je napomenuti da težina bolesti koja se razvija u ljudi nije određena samo replikacijom virusa, već i imunom reakcijom pojedinca na infekciju, koja se ponekad razvije u upalu opasnu po život. Ako zarazi veći broj ljudi, ovaj vrlo zarazni virus može prouzrokovati teži oblik bolesti, pa i smrt, premda je sam virus verovatno manje patogen. Stoga bi, ako u obzir uzmemo rezultate svih nedavno sprovedenih studija koji pokazuju da omikron delom može izbeći prirodno stečeni imunitet, kao i onaj postignut vakcinisanjem sveukupna pretnja od ove varijante vrlo verovatno bi mogla da bude velika”.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments