Foto: Shutterstock
“Pošta Srbije” upozorila je na novu prevaru koja je postala sve učestalija u našoj zemlji.

Kako su naveli radi se o prevari kojom se zloupotrebljavaju ime i obeležja kurirske službe “Post ekspres”, a sve u cilju pokušaja krađe podataka građana, a glavna meta su korisnici nekih sajtova za kupoprodaju.Dodaju da poruke koje korisnici dobijaju sadrže link ka lažnoj stranici “Post ekspres” usluge, koja nije u vlasništvu “Pošte Srbije”, a traži se uplata novca preko platnih kartica.

INTERNET PREVARE SVE UČESTALIJE

Vladimir Vujić, načelnika Odeljenja za visoko-tehnološki kriminal MUP-a Srbije navodi da je ovakvih prevara sve više,kao i da je najčešće reč o ruskim ili ukrajinskim sajtovima za kupovinu kriptovaluta.

“U ovom slučaju se vidi da su napisane na veoma lošem srpskom jeziku sa gramatičkim greškama, da je prilično jasno da se radi o nekom ko je to radio preko nekog softvera za prevođenje kao što je gugl translejt”, kaže Vujić dodajući da linkove koje šalju nepoznate osobe ni u kom slučaju ne treba otvarati ni zbog virusa.

“Svi ti lažni sajtovi mogu da da iskledaju maltene identično kao sajt matične banke ili internet prodavnice, razlika je samo u jednom slovu ili znaku na koji najčešće ne obraćamo pažnju. Takođe, platne kartice služe isključivo za plaćanje podaci sa njih se ne daju nikome, osim na onim portalima koji su provereni kada se kupuje neka roba. Počinioci najčešće nisu iz naše zemlje, pa je za njihovo hapšenje neophodna međunardna policijska saradnja”, ističe Vujić.

nsuzivo.rs/RTS

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sloboda
08/12/2021 14:28

Dokle god zivimo i radimo u Srbiji, mi necemo imati OGROMNO novaca

M. Mišković
09/12/2021 11:02

Ma nemoj!