Foto:elements.envato.com

Savetuje se da pri određivanju lokacije u stanu za difenbahiju to nikako ne bude dečja soba ili mesto lako dostupno kućnim ljubimcima.

Difenbahija je višegodišnja zeljasta biljka koja preovladava kao deo kućne dekoracije u većini domaćinstava našeg podneblja, ali je omiljena biljka i za oplemenjivanje poslovnog prostora i kancelarija. Vodi poreklo iz Meksika i zapadne Indije, a u Evropu su je doneli istraživači tropskih krajeva polovinom 19. veka. Ime je dobila po baštovanu Džozefu Difenbahu.

Ova biljka je srodna filodendronu i sadrži iste kristale oksalata, samo što difenbahija ima debele stabljike i mesnate listove koji su obično čvrsto zeleni, sa povremenim žutim ili zelenim linijama.

Iako predivna za kućnu dekoraciju i među omiljenima u našim domaćinstvima, difenbahija je u suštini otrovna biljka jer njen mlečni sok sadrži soli oksalne kiseline, tako da na osetljivijoj koži može da izazove crvenilo i iritaciju. Zato se savetuje da koristite rukavice kada radite presađivanje ili prihranjivanje ove biljke.

Postoji verovatnoća da se lako dođe u neželjeni kontakt sa ovom biljkom, jer je velika i obično se drži u saksijama na podu ili na niskim postoljima dostupnim ukućanima, posebno najmlađima ili kućnim ljubimcima. Zato se savetuje da pri određivanju lokacije u stanu za difenbahiju to nikako ne bude dečja soba ili mesto lako dostupno kućnim ljubimcima.

Kako navodi “Dengarden”, za razliku od filodendrona, ako se proguta ili ako se žvaće lišće difenbahije, ishod neće biti fatalan, ali može da izazove blage do umerene simptome i kod ljudi i kod kućnih ljubimaca: neprijatnost u ždrelu i usnoj duplji, pa čak i privremeni gubitak glasa, bol u ustima, lučenja pljuvačke, osećaj pečenja, otok i utrnulost grla.

telegraf.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments